Deset godina od presude Biljani Plavšić

Radiosarajevo.ba

 
Prije tačno deset godina, bivšu predsjednicu bosanskih Srba Biljanu Plavšić, Haški tribunal je osudio na 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, počinjenih u ratu u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995.



Kaznu je izdržavala u Švedskoj u ženskom zatvoru 'Hinseberg', koji se nalazi 200 kilometara od Štokholma. Švedska je potpisnica sporazuma sa Haškim tribunalom po kojem osuđeni na ovom međunarodnom sudu mogu izdržavati kazne u njenim zatvorima.

Biljana Plavšić je prva među srpskim funkcionerima visokog ranga koja je priznala odgovornost i krivicu za kampanju etničkog čišćenja.  Ona je puštena na slobodu u utorak, 27. oktobra 2009.,  nakon što je izdržala dvije trećine svoje 11-godišnje kazne u švedskom zatvoru.

Poslije njenog puštanja na slobodu, Milorad Dodik je poslao avion Vlade RS-a u Švedsku kako bi Plavšićeva što prije stigla u Beograd, gdje ju je on dočekao. Nakon što je sletila u Beograd, ona nije izašla na glavni izlaz nego je na pisti dočekao automobil, nakon čega je u pratnji Dodika otišla u svoj stan na Vračaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak