Dervoz pozvala Efendića da se izvini ženama u BiH

Radiosarajevo.ba
Dervoz pozvala Efendića da se izvini ženama u BiH

Zastupnica SBB-a BiH Ismeta Dervoz je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prošle sedmice postavila zastupničko pitanje načelniku sarajevske općine Novi Grad Semiru Efendiću šta je mislio kada je izjavio da je „spolna pripadnost potpuno pogrešna osnova za političko organiziranje i može donijeti samo štetu, a naročito po žene kojima se kroz takve organizacije ispere mozak do mjere da više nisu sposobne za normalnu socijalizaciju s ostatkom društva“.

„Kako sami niste našli za potrebno, pozivam vas da se izvinite svim odgovornim, organiziranim i savjesnim ženama u BiH kojima ste nanijeli ovu tešku uvredu, kazala je Dervoz, piše Dnevni Avaz.

Podsjetila je da je naša zemlja prva zemlja u regiji koja je usvojila Zakon o ravnopravnosti spolova 2003. godine. Svi obilici diskriminacije, uključujući i djela nasilja na osnovu spola, seksualnog uznemiravanja i uznemiravanja na osnovu spola su zabranjeni zakonom.

Peticija za smjenu načelnika Efendića

„Ukoliko načelnik Efendić ne uputi izvinjenje u roku od 10 dana, upućujem inicijativu izabranim zvaničnicama, svim udruženjima žena, ženskoj mreži, građankama i građanima općine Novi Grad Sarajevo da pokrenemo potpisivanje peticije za smjenu načelnika Efendića koji diskriminira, vrijeđa i omalovažava žene ili da se pozovemo na zakonske odredbe i podnesemo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu“, navodi između ostalog, Dervoz.

Obrazloženje sporne izjave Semira Efendića možete pročitati na ovom linku: Imam svoj stav i pravo da ga javno iznesem.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak