Der Standard: Austrija je napravila grešku

Radiosarajevo.ba
Der Standard: Austrija je napravila grešku

Intervju sa Jovanom Divjakom objavljenom 15. juna u austrijskom listu Der Standard, prenosimo u cijelosti:

Nekadašnji general BiH Jovan Divjak Austriju ne smije napustiti zbog srbijanskog naloga za hapšenje. Iako je Srbin, on je branio grad Sarajevo i bio na bosanskoj strani.

STANDARD: Uhapšeni ste u martu mjesecu u Beču prema srbijanskoj potjernici. Zašto ovaj proces traje ovoliko dugo? Vaš advokat kaže kako očekuje da će u roku od tri sedmice stići odluka o izručenju.

Divjak: Čuo sam to u posljednja četiri mjeseca, već pet puta. Tu se radi o političkoj igri. Austrija ne želi sukob sa Srbijom ili BiH. Oni znaju da sam nevin. Napravili su grešku i sada se traži način rješavanja situacije. Sada se čeka mišljenje ureda za azil.

STANDARD: Da li je pregovaranje između pravosudnih organa Srbije i BiH razlog odlaganja odluke?

Divjak: Tužiteljstvo čeka ugovor, ali stvar se odavno mogla  procjeniti u mom slučaju.

STANDARD: Interpol je rekao da nema potjernicu protiv vas. Razumijete li uopšte zašto ste bili uhapšeni?

Divjak: Po hapšenju sam bio  iznenađen. Već sam bio provjeravan 2010. godine u Münchenu zbog srbijanskog naloga za hapšenje, ali u Njemačkoj je preuzeto mišljenje Interpola iz Lyonu. 1995. godine, srbijansko vojno odvjetništvo izjavilo je da nemam odgovornost za incident u Dobrvoljačkoj ulici. No, krivica također leži i u Tužilaštvu BiH, koje nikada nije zatvorilo ovaj slučaj. Da nije tako sada ne bih boravio u Austriji.

STANDARD: Da li ste od 2009. godine, od kada postoji srbijanski nalog za hapšenje, često putovali u Beč?

Divjak: Da. Oko dva ili tri puta i nikada se ništa slično nije dogodilo.

STANDARD: Šta se zaista dogodilo u maju 1992. u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada su Jugoslavenske narodne armije je napuštale grad.

Divjak: To je bio nepotreban incident, u haotičnom stanju. Čuo sam pucnjeve i dao sam zapovijed: Ne pucaj! I mislim da sam tada pomogao kako ne bi bilo i više stradalih.

STANDARD: U Bosni i Hercegovini, rasprava o ratnim zločinima iskorištena je u političke svrhe. Kako izaći iz takve situacije?

Divjak: U Bosni su uvijek drugi krivi. Morala bi postojati komisija za utvrđivanje istine čiji bi krajnji cilj bio stvaranje mira i obnove odnosa.  


STANDARD: Ukoliko već u RS-u, prema riječima Milorada Dodika, postoji nalog za vaše hpšenje, mislite li da će vas tamo uhapsiti.

Divjak: Dodik samo proizvodi propagandu. A velika je sramota za EU da njena šefica za vanjsku politiku Catherine Ashton njemu dolazi u Banja Luku. Zapravo imam dojam da Evropa nema pojma šta učiniti sa BiH. Ali svakako treba nekoga kao što je Dodik, nekoga ko uzrokuje nemir, kako bi "međunarodjaci" koji zarađuju 10.000 ili 15.000 € mjesečno, mogli ostati u Bosni i Hercegovini.

STANDARD: Kako riješiti zastoj u Bosni i Hercegovini?

Divjak: Potreban je novi ustav, koji bi zastupao sve građane podjednako. Trebali bi imati pet ili šest kantona, koji ne bi bili formirani prema pripadnosti nacionalnim grupama. Budući da sada imamo dva dijela države sa tri naroda, svako je na drugom dijelu zemlje u manjini.

STANDARD: Imate veliku podršku ljudi iz svih krajeva svijeta, čak je i FC Barcelone igrala za vas. Da li se osjećate neshvaćeno ovdje u Austriji?

Divjak: Da nisam bio uhapšen, ne bih znao koliko prijatelja imam. Bio sam u 15 zemalja pozvan zbog svog rada u organizaciji za djecu žrtve rata. Evropa me poznaje vrlo dobro, a Austrijanci ne znaju ništa o tome.

STANDARD: Šta vam najviše nedostaje iz Sarajeva?

Divjak: Moja porodica i prijatelji, moja svakodnevna šetnja pokraj Miljacke i bezalkoholno pivo... (smijeh). 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak