Demonstranti odlučni da ostanu na trgu Thahir

Radiosarajevo.ba
Demonstranti odlučni da ostanu na trgu Thahir

Demonstranti koji se od petka nalaze na trgu Tahrir u Kairu u srijedu su se izjasnili da će ostati da traže reforme i pored upozorenja koje je izdalo Vrhovno vijeće oružanih snaga koje upravlja zemljom.

- Nekoliko stotina osoba koje su provele noć pod šatorima odlučilo je da ostane dok se ne ispune svi zahtjevi, a ne samo četiri ili pet od njih, rekao je 32-godišnji demonstrant Tarek Mehana.

- Vojska, koja je na vlasti od odlaska predsjednika Hosnija Mubaraka u februaru, "je izgubila naše povjerenje, jer se za šest mjeseci ništa nije dogodilo", rekao je 18-godišnji George Ekram, javio je AFP.

Jedan član vojnog vijeća, general Mamduh Chahine upozorio je da vojska neće upotrijebiti silu protiv demonstranata, ali će čvrsto stajati protiv bilo kakvog pokušaja sabotaže.

Ova upozorenja nisu spriječila nekoliko hiljada demonstranata da defiluju u utorak kasno poslijepodne od trga Tahrir do sjedišta vlade i da traže odlazak šefa Vojnog vijeća maršala Husseina Tantauija.

Demonstranti kritikuju sporost reformi od pada predsjednika Hosnia Mubaraka i traže čistku policije, kao i  pravosuđe čvršće i brže od bivšeg.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak