Demonstranti napustili raskrsnicu ulica Maršala Tita i Ali-pašina

Radiosarajevo.ba

21:00 Saobraćaj je normalizovan, a protest završen. Za sutra su najavljeni novi protesti, te sastanak Plenuma građana.

20:40 Preostalih 30-ak demonstranata napustili su raskrsnicu ulica Maršala Tita i Ali-pašina, ostali su samo pripadnici MUP-a. Uskoro se očekuje normalizacija saobraćaja.

20:00 Saobraćaj u ulici Maršala Tita ispred zgrade Predsjedništva BiH nakratko je pušten, međutim preostali demonstranti uhvatili su se za ruke i napravili lanac te na taj način spriječili automobile da prolaze. 

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo odmah su reagirali i ponovo preusmjerili saobraćaj u sporedne sarajevske ulice. 

18:47 Pušten promet na glavnoj saobraćajnici na Skenderiji. Na ulicama ostalo oko 100-tinjak demonstranata.

17:40 Ispred zgrade Vlade FBiH i dalje stoji željezna ograda i pripadnici specijalne policije, iako demonstranata nema ispred zgrade.

17:20 Okupljeni demonstranti su iskazali nezadovoljstvom brojem okupljenih građana, te pozvali Sarajlije da se pridruže na protestima i sutra, ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni. 

Kako javljaka novinarka portala Radiosarajevo.ba ispred zgrade Predsjedništva BiH se nalazi oko 400 građana.  

17:00 Građani i dalje uzvikuju ''Hoćemo ostavke'' i tvrde da će izdržati sve što moraju kako bi se ispunili njihovi zahtjevi. Istovremeno uzvikuju ''Volim te Bosno''.

16:40 Raskrsnica na Skenderiji je i dalje blokirana. Na raskrsnici ulica Maršala Tita i Koševo, koja je prije sat vremena bila blokirana, saobraćaj je ponovo uspostavljen. Inače, protesti protiču mirno, bez ikakvih problema.

16:15 Demonstranti su blokirali raskrsnicu koja spaja ulice Titova i Kralja Tomislava. Skandiraju ''Hoćemo ostavke'' i transparentima poručuju: Ne dozvolite da nas podijele na: Bakir-ovce, Fahro-ovce, Željko-ovce, Dodik-ovce, Čović-ovce i Zlatko-ovce.

Pripadnici policije usmjerili su saobraćaj u sporedne ulice. 

15:59 Kolona demonstranata raširila se po Titovoj ulici, tako da je trenutno blokiran i prilaz Koševskoj ulici. Za sada je sve mirno.

15:56 Fahrudin Radončić uputio je saopćenje u kojem se navodi: "Za popravne ispite iz morala i poštenja odavno je prekasno - Nikšiću, idi kući, zajedno sa svojim ministrima, napustite fotelje i neka neki od vas, za svaki slučaj, uz sebe nose i četkice za zube - trebat će im!"

15:46 Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održao je sjednicu na kojoj je Kolegij predsjednika klubova u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH zaključio da se nastavak 26. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazan za 12. februara odgađa do daljnjeg. 

Dogovoreno je da Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH uputi prijedlog Domu naroda Parlamenta Federacije BiH radi eventualnog hitnog sazivanja i održavanja zajedničke sjednice oba doma Parlamenta Federacije BiH, a vezano za trenutnu situaciju u Federaciji BiH, saopćeno je iz Kabineta potpredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 

15:30 Demonstranti se kreću prema Predsjedništvu BiH. Jedna grupa još uvijek se nalazi na raskrsnici kod Ali-pašine džamije.

15:06 Amir Muminović, jedan od predstavnika GRAS-a, očekuje brzo formiranje nove vlasti koja bi riješila problem ove firme, koja je "sistematski uništavana".

"Radnici Grasa danas su ovdje kao građani, da podrže demonstrante. Vlade nema i mi se nemamo kome obratiti sa svojim zahtjevima. Najlakša stvar na svijetu je spasiti GRAS, ali je zacrtano da on propadne kao i druge firme", rekao je Muminović za Radiosarajevo.ba

14:55 Osnovana je Facebook stranica Plenum građana i građanki Sarajeva. Trenutno broji više 5000 građana.

14:50 Petnaestak radnika GRAS-a pridružilo se demonstrantima. Nose transparent na kojem piše "Htjeli ste uništiti GRAS, zato sada nemate vlast"

14:41 Almir Bičo, demonstrant kojem je ranije danas pozlilo, izjavio je za Radiosarajevo.ba da mu je pozlilo jer su ga pokušala uhapsiti dva policajca u civilu. U nalazu Hitne pomoći navodi se da mu je pozlilo od stresa, javlja naša reporterka.

14:21 Demonstranti su se uputili ponovo ka Higijenskom zavodu. Oko 1000 građana trenutno blokira Titovu ulicu.

14:20 Jedan od demonstranata uzvikivao je: "Toliki su lopovi da su nam i snijeg ukrali, ni snijega više nema"

14:19 Upućen je apel građanima da rade zajedno za zajedničko dobro kako bi vlasti pokazali "da nismo nesposobni i da možemo odlučivati kakvo društvo želimo."

14:16 Svi građani i građanke pozvani su da učestvuju na Plenumu. Zahtijeva se da policija ne preduzima mjere sprječavanja mirnih demonstracija. Demonstranti traže da se vlast u Kantonu Sarajevo formira isključivo na zaključcima Plenuma.

14:10 Prvi sastanak Plenuma građana održat će se u srijedu 12. februara u 17:30 sati u Centru za kulturnu i medijsku dekontaminaciju

13:56 Federalni premijer Nermin Nikšić je ponovio stav da će Vlada u sadašnjem mandatu nastaviti raditi dok neka nova, u skladu s Ustavom i zakonima ne dobije većinu u Parlamentu FBiH. Vlada neće dopustiti paralizu funkcioniranja institucija sistema i života u Federaciji. Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, koja je u stalnom zasjedanju, Nikšić je obavijestio ministre da su izmjene Izbornog zakona BiH, čijim usvajanjem bi bilo moguće raspisivanje prijevremenih izbora, upućene u parlamentarnu procedure, kao što je Vlada Federacije svojim zaključkom jučer tražila, javlja Fena.

U današnjem radu Vlade učestvovali su i predstavnici Koordinacije braniteljskih i braniteljsko-invalidskih udruženja koja su zastupali predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH, Ale Hošić, predsjednik Organizacije dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH, Šerif Patković, i predsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH, Omer Helda

13:40 Pogledajte fotogaleriju protesta izpred Vlade FBiH

13:37 Demonstranti okupljeni ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu traže ostavku premijera Nermina Nikšića te zahtijevaju da se napravi ekspertna prijelazna vlada do izbora. Poručuju da će se nakon ostavke Vlade odmah razići

13:35 Za sada demonstracije protiču bez incidenata, dok demonstranti uz zvižduke nastavljaju iskazivati nezadovoljstvo

13:33  "Penzioner sam i imam 310 KM penzije od kojih hranim sebe i svoju porodicu, a šta je s ljudima koji nemaju nikakva primanja" kazao je danas nezadovoljni demonstrant Mensur Haseta u izjavi za Fenu.

Pozvao je građane da izađu i mirno protestuju te traže svoja prava koja im pripadaju. 

Hidajet Malagić, penzionirani borac, kazao je da građani BiH nisu zaslužili ovako stanje nakon 20 godina.

"Borio sam se za ovu državu ali danas ako treba srušit ćemo je, ali oni neće vladati" kazao je Malagić za Fenu.

13:30 Od 13.10 sati, zbog protesta građana, blokirana je Alipašina ulica, a Titovom ulicom je trenutno uspostavljen saobraćaj, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

13:28 Demonstranti uzvikuju "Ostavke". Nose i transparente na kojima piše "EU - help", "Revizija privatizacije, oduzimanje nelegalno stečene imvoine, zdravstveno osigranje svima, smanjiti primanja ministara na dvije prosječne plate...". 

Pred zgradom Vlade FBiH demonstrante je dočekala visoka žičana ograda i veliki broj policajaca. Zasad se demonstrantima niko nije obratio, a protest protiče mirno.

13:26 Najmanje 1.000 građana Sarajeva, prema procjenama novinara, stiglo je pred zgradu Vlade Federacije BiH te za saobraćaj blokiralo Alipašinu ulicu.

13:20 Građani okupljeni ispred Predsjedništva BiH uputili su se pred zgradu Vlade Federacije BiH

13:15 Jednom od učesnika u sarajevskim demonstracijama pozlilo je zbog čega je ispred zgrade Predsjedništva BiH došlo vozilo Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo. Ljekari ovom građaninu pružaju prvu medicinsku pomoć i nije poznat razlog njegovom lošem zdravstvenom stanju. 

12:56 Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, kako je ranije najavljeno, pripremila je i u parlamentarnu proceduru uputila izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Predloženim izmjenama i dopunama predviđeno je da u izuzetnim okolnostima u Bosni i Hercegovini, Parlamentarna skupština BiH može donijeti odluku o održavanju vanrednih neposrednih izbora za izbor članova organa vlasti na svim nivoima, saopšteno je iz SDP BiH. Više čitajte na ovom linku.

12:55 Oko 200 demonstranata okupilo se pred Predsjedništvom. Cilj im je krenuti pred Vladu Federacije BiH gdje ih, kako Radiosarajevo.ba saznaje, čekaju željezne ograde i specijalne jedinice. 

12:50 Pogledaje fotografije koje je danas zabilježio naš fotoreporter. 

12:49 Obnavlja se zgrada Vlade Kantona Sarajevo. Pogledajte galeriju.

12:37 Almir Bičo, jedan od demonstranata, rekao je za Radiosarajevo.ba da demonstranti neće odustati od svojih zahtjeva, ali "neće paliti i rušiti čak ni vile na Poljinama, već će ih zaplijeniti i dati gladnom narodu."

12:32 Blokiran saobraćaj kod Predsjedništva. Demonstranti traže smjene Nermina Nikšića, Živka Budimira i Bakira Izetbegovića, te formiranje ekspertne vlade i smanjenje plaća funkcionerima.

12:15 Nermin Nikšić, premijer Vlade FBiH pozvao je ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da podnese ostavku. Više čitajte na ovom linku.

12:09 Jusuf Bubica: Podržavam većinu zahtjeva građana

12:06 Na tramvajskom stajalištu preko puta Predsjedništva BiH okupilo se 50-ak demonstranata. Prisutan je veliki broj novinara.

12:03 U srijedu zasjeda Skupština Kantona Sarajevo koja će odlučiti o razrješenju dužnosti Suada Zeljkovića i drugih 11 ministara, rekao je za Radiosarajevo.ba Jusuf Bubica, trenutni ministar saobraćaja KS.

12:02 Saobraćaj u Titovoj ulici nije blokiran, demonstranti su se počeli okupljati kod Predsjedništva BiH. 

12:00 Trolejbusi saobraćaju samo do Trga Austrije, ne saobraćaju prema Jezeru.

11:39  Suad Zeljković: Izbor novog mandatara? Bit će interesantno

11:30 Tramvaji saobraćaju do Željezničke stanice, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

Danas u 12 sati ispred Predsjedništva BiH ponovo će se održati protesti svih mladih, starih, zaposlenih, nezaposlenih, ali zajednički nezadovoljnih građana i građanki Sarajeva i BiH, najavljeno je jučer.

Demonstrantima stiže i podrška iz Budimpešte. Naime, nakon održane međunarodne konferencije o borbi protiv desničarskog govora mržnje na internetu u Europskom centru za mlade Vijeća Europe, oko 30 mladih ljudi iz Europe i Sjeverne Afrike izrazilo je podršku demonstrantima u BiH uz poruku:

“Podržavamo demonstrante u svojim nakanama za promjenom vlasti koja 20 godina tlači bh. narod. Penzioneri, studenti, radnička klasa, borci, nezaposleni svakim danom ulaze u sve tamnije ponore bh. društva. Oni koji su uzrokovali takvo stanje zaslužuju da odstupe s trona! Osuđujemo svaku vrstu nasilja na bh. ulicama, te pozivamo na mirne demonstracije”, navodi se u saopćenju uz fotografiju koja je stigla na adresu portala Radiosarajevo.ba

Inače, na konferencije je učestvovao Samir Beharić, jedan od organizatora studentskih protesta za Erasmus+ program, održanih u šest bh. gradova, koji nam je i poslao fotografiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak