Demonstracije u Tuzli završene, osam osoba uhapšeno

Radiosarajevo.ba

20:25 Demonstracije u Tuzli su završene. Policajci su rastjerali 50-tak najekstremnijih demonstranata ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona te situaciju stavili pod kontrolu, potvrdio je Feni glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić. Privedeno je osam osoba protiv kojih će biti preuzete određene mjere.

19:02 Policija u Tuzli bacila je suzavac i rastjerala grupu demonstranata. 

Policija je hapsila demonstrante, ali ne zna se tačan broj privedenih.

18:35  Velika grupa demostranata u Tuzli trenutno se nalazi ispred zgrade Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Kamenicama i flašama razbijaju stakla na pomenutoj zgradi. Iza zgrade Tužilaštva, u pripremi je jedinica specijalne policije, kao i jedinica policije Tuzlanskog kantona koji čekaju naređenje  pretpostavljenih za asistenciju. U zgradi Tužilaštva ima uposlenika koji nisu evakuirani iz zgrade Tužilaštva TK, javlja dopisnik agencije Fena sa lica mjesta.

18:00 Požar na zgradi Vlade TK je ugašen. Demonstranti stoje na raskrsnici u blizini MUP-a TK. Situacija je mirna.

17:30 Situacija u Tuzlanskom kantonu (TK) je relativno stabilna, javlja reporter Anadolu Agency (AA).  Reporter AA opisuje da su policajci ispred zgrade pravosudnih institucija spustili štitove, nakon čega je dio demonstranata pristao uz njih. Neki od demonstranata su se potom srdačno pozdravili sa specijalcima MUP-a TK.

Policajci su građanima poručili da su ispunjeni njihovi zahtjevi da nasilje treba prestati, što su demonstranti uglavnom prihvatili, te su osujetili sporadične napade na policajce. Demonstranti su aplaudirali i pjevali: ''Bosnom behar probeharao'' i ''Ovo je Tuzla".  

Dio demonstranata se razišao, dok se dio njih uputio prema MUP-u TK. Traže da se obustavi potjernica jednog od demonstranata koji je u bjekstvu.

17:10 Zapaljena je zgrada Općine Tuzla, demonstranti ruše sve pred sobom, demoliraju i pale. Četiri vatrogasna vozila nalaze se na mjestu događaja i pokušavaju ugasiti plamen koji je zahvatio zgradu Općine TK. 

16:50 Demonstranti kamenuju zgradu Općine Tuzla, a policija je na njih upravo bacila suzavac. Prije toga, demonstranti su pokušali i da kamenuju zgradu Tužilaštva TK, ali ispred nje se nalazilo veliki broj specijalaca te su demonstranti odustali i otišli pred zgradu Općine. 

16:27 Demonstranti u Tuzli krenuli su prema zgradi Kantonalnog tužilaštva u Tuzli. Vatrogasci gase požar u zgradi Vlade TK-a koja je u potpunosti izgorjela, a štete se mjere u milionima KM.

15:57 U Tuzli se situacija smiruje, broj demonstranata se smanjio vatrogasci gase  zgradu Vlade TK-a - javlja BHT

15:40 Nezadovoljni demonstranti napustili su prostor na mjestu ispred zgrade Vlade TK, koja je izgorjela i uputili se prema ostalim institucijama. Više od 13 hiljada ljudi uputilo se prema kantonalnom i općinskom sudu, kantonalnom tužilaštvu i zgradi općine.

14:55 Nekoliko vatrogasnih jedinica  uz pomoć desetak  civila pokušavaju ugasiti požar na zgradi Vlade TK.  Plamen izbija kroz prozore a crni dim se nadvija nad naseljem Slatina. 

14:11 Demonstranti uzvikuju 'Idemo u Sarajevu', iznad zgrade Vlade diže se crni dim. 

13:50 Demonstranti počeli iznositi inventar iz zgrade Vlade. Policijske snage počele s povlačenjem, za Radiosarajevo.ba javlja Emir Dindić

13:41 U Tuzli se okupilo preko 10.000 demonstranata, rekao je za Radiosarajevo.ba Emir Dindić.

13:35 Stanje u Tuzli je eskaliralo. Demonstranti demoliraju zgradu Vlade i nasilno ulaze u nju.

Pogledajte GALERIJU

13:22 Aldin Širanović u pratnji svog advokata Mirnesa Ajanovića obratio se demonstrantima pred zgradom Vlade TK-a: ˝Nema pregovora, želimo da komesar MUP-a TK-a i cjelokupna Vlada podnesu ostavku˝, poručio je Širanović. On je pozvao demonstrante na mirne proteste, te pozvao premijera TK-a, Seada Čauševića da dođe i da se obrati prisutnima.

13:10 Trenutačno stanje koliko-toliko je mirno, zasada je jedino došla specijalna policija iz Zenice.

13:00 Demonstranti su se ponovo okupili ispred zgrade Vlade TK-a u velikom broju. Njih više od 4.000 za sada samo uzvicima: "Lopovi, lopovi", stoje ispred zgrade kantonalne Vlade. Čuli su se poneki topovski udari i petarde. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona želi upoznati javnost da se operativnim radom na terenu došlo do saznanja da demonstranti po pojedinim trgovinskim radnjama u Tuzli kupuju solnu kiselinu i kreč u prahu, u namjeri da iste upotrijebe u današnjim demonstracijama. 

Prema pisanju tuzlanskih medija, nekoliko stotina građana pristiglo je pred Vladu Tuzlanskog kantona. Jake policijske snage napravile su obruč tako da demonstranti ne mogu prići platou ispred same zgrade. 

Za sada je mirno bez incidenata. Nakon jučerašnjih protesta u Tuzli koji su eskalirali u sukobe između policije i građana, kao i protesta podrške u drugim gradovima naše zemlje, za danas su ponovo najavljeni protesti ispred zgrade Vlade TK-a. 

Nastavak protesta u Tuzli bit će od 13 sati, a ne kao što je prethodno bilo najavljeno u 12 sati. Trenutno ima oko 1000 građana. Saobraćaj se normalno odvija.

Zgradu Vlade TK-a trenutno osiguravaju pripadnici MUP-a TK-a, kojima kako piše Dnevni avaz, kao pojačanje stižu pripadnici Federalne uprave policije iz Orašja. Iz MUP-a TK-a apeluju i mole građane da se suzdrže od uništavanja javne i privatne imovine, kao i ugrožavanja zdravlja i života demonstranata i policajaca.

Kako DEPO Portal saznaje od očevidaca koji su se jutros zadesili u blizini zgrade Vlade Tuzlanskog Kantona, grupa navijača FK Sloboda - 'Fukare' u obližnjoj prodavnici kupila je oko 60 litara solne kiseline, u namjeri da se danas pridruže protestantima.

No, ovoga puta posljedice bi mogle biti mnogo gore! Prema posljednjim informacijama koje je objavila Televizija TK, navijači pripremanju Molotovljeve koktele koje planiraju bacati tokom demnstracija!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak