Demokratska fronta: "Izražavamo zadovoljstvo što je naš pritisak doveo do odluke Čovića"

10
Radiosarajevo.ba
Demokratska fronta: "Izražavamo zadovoljstvo što je naš pritisak doveo do odluke Čovića"

Demokratska fronta je u utorak, 15. oktobra 2024. godine, objavila saopćenje na svojim društvenim mrežama u kojima se navodi da je njihov pritisak doveo do odluke Dragana Čovića glasati protiv tačke zakona o ustavnom sudu koja je dovela do blokade rada Doma naroda Parlamentarne skupštine. 

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Demokratska fronta izražava zadovoljstvo što je naš pritisak doveo do toga da danas u 11:00 sati, na press konferenciji koju organizuje Dragan Čović, očekujemo njegovu javnu objavu kako HDZ neće podržati izmjene Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi se uvelo etničko glasanje i etnički izbor sudija Ustavnog suda kao i kojima je bilo planirano izbacivanje stranih sudija iz istog.

Konferencija bi se trebala održati nakon Čovićevog sastanka sa klubom Bošnjaka u Domu naroda na kojem će Čović ovakvu odluku saopštiti bošnjačkim delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH."

Novi detalji o smrti djevojčice (16) u Sarajevu: Pretpostavlja se da je uzrok sepsa

Podsjećamo, na kafi koju je organizirao Dragan Čović, izjavio je da je "Ne mogu dati jamstva u razgovorima koje vodimo mimo parlamentarne skupštine. Sve što ćemo uraditi, uradit ćemo u Domu naroda na sjednici. Vrlo javno sam rekao sve što treba i to ostaje. Naš stav je nepromijenjen u odnosu na naš zadnji sastanak, poslije koje se više nismo sastali."

Nakon povlačenja zakona iz hitne procedure: Dragan Čović potvrdio nastavak sjednice Doma naroda

Kemal Ademović je u kasnijoj izjavi rekao da "sjednica će biti nastavljena 29. oktobra, te da će HDZ podržati glasovanjem protiv hitne procedure zakona, te da će ići u redovnoj proceduri. Razmatrat će se preko ustavno-pravne komisije, koja će dati negativno mišljenje jer je zakon neustavan. Tada je zakon izvan procedure, odnosno poništen nakon toga. Zašto je bitan ovakav pristup?

Mi imamo obećanje od HDZ-a da neće biti razmatran u meritumu, te u svakoj fazi postupka ukoliko ne bude ispunjeno obećanje HDZ-a i podrška, mi ćemo nastaviti blokadu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak