Demobilisani borci uskoro na ulicama?

Radiosarajevo.ba
Demobilisani borci uskoro na ulicama?

U Republici Srpskoj (RS) već mjesecima nema razumijevanja na relaciji vlast i boračke organizacije o zakonima o penzijsko-invalidskom osiguranju i o pravima boraca. 

Ranije je novembar određen kao rok za parlamentranu proceduru ovih zakona, ali najvažnija rješenja, kolika će biti visina boračke naknade na mjesečnom nivou i starosne granice za ostvarivanje tog prava, još nisu dogovorena. 

Određena prava koja su borci imali u Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju su brisana, pa bivši borci sumnjaju da će biti zakinuti i kroz novi zakon o pravima boraca. 

Da ti zakoni ne mogu ići u skupštinsku proceduru, dok se ne postigne saglasnost sa predstavnicima boračkih kategorija, jer u suprotnom, Ministatstvo rada i boračko-invalidske zaštite i ostale institucije Republike Srpske preuzimaju odgovnost za sve neželjene posljedice, poručili su danas i predstavnici Odbora porodica poginulih boraca Boračke organizacije RS-a (BORS). 

Predsjednik ovog odbora Stanislav Jungić ponovio je da su boračke kategorije nezadovoljne ponuđenim nacrtima ovih zakona, te da Odbor ne želi na sebe da preuzme odgovornost, ukoliko se ti zakoni nađu u skupštinskoj proceduri s rješenjima koja prethodno nisu usaglašena.
 
Ukoliko primjedbe na zakone ne budu uvažene primjedbe boračkih organizacija, i BORS se ograđuje od odgovornosti za spontane proteste i izlazak na ulice nezadovoljnih boraca, rekao je i predsjednik te organizacije Pantelija Ćurguz. 

On ističe i skrivene namjere u činjenici da ova dva suštinska zakona nisu uporedo išla u skupštinsku procedure te podsjeća da su borci u načelu pristali da se staž i osiguranje tretira u zakonu o PIO, a naknade po osnovu zasluga u ratu kroz zakon o pravima boraca. 

“Vidimo da toga nema u zakonu o pravima boraca. Mislim da je to bilo neiskreno, da je u startu predlagač znao za to i nije zato izašao u javnost odmah i sa zakonom o pravima boraca i sada imamo to što imamo, naveo je Ćurguz. 

Iz resornog ministra su potvrdili da novac i u ovom slučaju problem. 

“Rješenja koje nudi resorno ministarstvo su izraz realnih mogućnosti RS i potrebe za pravičnijom raspodjelom”, ponovio je pomoćnik ministra rada Duško Milinković i dodao da bi prava na kojima insisitiraju borci dodatno opteretila budžet.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak