Delegacija SDP-a sa Nelsonom: Evo o čemu su pričali

0
Radiosarajevo.ba

Delegacija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, koju su činili potpredsjednici stranke Zukan Helez, Benjamina Karić i Ivan Boban, te generalni sekretar Elvir Karajbić, danas je održala sastanak sa ambasadorom SAD u BiH Ericom Nelsonom.

Teme sastanka su bile kriza vlasti u BiH, blokada državnih institucija, izmjene izbornog zakonodavstva, kao i nedavne sankcije Vlade SAD, koje su uvedene visokim državnim zvaničnicima BiH.

Zajednički stavovi su da sankcije nisu usmjerene ni prema jednom narodu u BiH, nego prema korumpiranim političarima, te da se izbori u BiH moraju održati ove godine.

Zanimljiva scena iz Sarajeva: Labrador se sam provozao u tramvaju

Naglašeno je kako Dejtonski mirovni sporazum predstavlja početak, a ne kraj.

Na sastanku je bilo riječi o podršci pravosudnim institucijama da procesuiraju najviše rangirane političke zvaničnike, koji su opterećeni kriminalom i korupcijom i koji napadaju ustavnopravni poredak BiH.

Nelson: Zloupotrebe Milorada Dodika su jasne, a nivo korupcije očigledan

"Sankcije od jučer također za cilj su imale Dodika i ATV, one su prema zapadnobalkanskom režimu ažurirane od prošlog ljeta. Dodik je sankcioniran 2017. zbog pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ova odredba je ažurirana da bi se pokazala naša podrška stabilnosti i napretku Zapadnog Blakana. 

Vidimo u cijeloj BiH i suviše političkih lidera koji su motivisani privatnim interesima. Milorad Dodik je jasno u toj grupi. Njegove zloupotrebe su jasne, nivo korupcije je očigledan i ove sankcije su važan poziv na odgovornost", rekao je Nelson za N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak