Delegacija Kongresa SAD sa bh.političkim liderima

Radiosarajevo.ba
Delegacija Kongresa SAD sa bh.političkim liderima

U rezidenciji američkog ambasadora u našoj zemlji Charlesa Englisha održan sastanak lidera bh. političkih stranaka s delegacijom američkoga Kongresa koji je predvodio predsjedavajući Komisije za sigurnost i saradnju u Evropi senator Benjamin Cardin.

Vezano: Uz efikasne vlade, BiH ima budućnost

Sastanku su prisustvali lideri SDA, Stranke za BiH, SNSD-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990., SDP-a, predstavnik PDP-a, te predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema riječima predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, iskazana je sva šarolikost i podijeljenost u stavovima iznesenim delegaciji Kongresa, ali se svi slažu kako BiH mora naprijed u EU.

S tim se složio i Milorad Dodik, lider SNSD-a, koji kaže da je spreman prihvatiti ulazak BiH u NATO i EU, ali da se ne slaže s inicijativom koju su, kako kaže, iznijeli bošnjački lideri, da se Amerika aktivnije uključi u reformu Ustava u BiH.

Vezano: OHR treba zatvoriti što prije

Tihić smatra da je ovo bila izvrsna prilika bh. lideri predstave američkim kongresnicima šta, zapravo, Amerika može učiniti za BiH. Na ovom sastanku je bilo postavljeno pitanje ostanka OHR-a i iznio je mišljenje da treba ostati sve dok u BiH ne bude urađena kvalitetna reforma Ustava.

Delegacija američkog kongresa svoju posjetu nastavlja i danas sastancima s predstavnicima vlasti i civilnog sektora.

Predsjedavajući Komisije američkog Kongresa za bezbjednost i saradnju u Evropi Benjamin Cardin izjavio da su američki kongresmeni došli u BiH da slušaju, ali i da kažu da SAD dijele budućnost BiH integrisane u evroatlantske institucije, EU i NATO.

Vezano: Benjamin Cardin: Amerika dijeli budućnost BiH

ftv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak