Delegacija EU odala počast 'nevinim civilima' na groblju Vojske RS, odmah se oglasio Emir Suljagić

54
Radiosarajevo.ba
Delegacija EU odala počast 'nevinim civilima' na groblju Vojske RS, odmah se oglasio Emir Suljagić

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić reagirao je nakon što je Delegacija Evropske unije položila cvijeće, kako su naveli, odali počast 'nevinim civilinima' na groblju Vojske RS.

"Otpravnik poslova u EU u BiH Adebayo Babajide i diplomati iz 🇪🇺 država članica u BiH otputovali su danas u Bratunac i sastali se s gradonačelnikom Prodanovićem kako bi se upoznali sa situacijom u općini, uključujući aktivnosti izgradnje povjerenja među zajednicama.

Također su odali počast nevino ubijenim civilima na tom području od 1992.-95. Empatija i poštovanje prema svim nevinim civilnim žrtvama, kao i prihvaćanje povijesnih i sudski utvrđenih činjenica ključni su za stvaranje okruženja pogodnog za pomirenje", naveli su iz Delegacije EU u objavi. 

Sarajevski kardiolog o opasnostima koje donosi vrućina i ko je pod najvećim rizikom za zdravlje

Odmah je reagirao Emir Suljagić, koji je poručio da je na ovom groblju sahranjena osoba koja je pogubila članove njegove porodice u maju 1992. godine. 

"Izvjesni Adebayo je izjavio u ime Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini danas da je on zapravo nedužni civil, a ne krvožedni genocidni manijak koji je kasnije ubijen u legitimnom vojnom angažmanu", naveo je Suljagić.

Kazao je da je potpuno šokiran kad vidi da zvaničnik EU u BiH odaje počast pripadnicima Armije bosanskih Srba na "Vojničkom groblju" - tik uz veliki krst stoji prava zastava boračke organizacije bosanskih Srba - pod maskom "nevinih civila".

"Ovdje su sahranjeni pojedinci koji su imali vodeću ulogu u zločinima protiv čovječnosti u proljeće i ljeto 1992. godine nad bošnjačkim stanovništvom. Kakva sramota. Bit će pakla za ovo, imate moju riječ Delegacija EU u BiH", rekao je Suljagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (54)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak