Delegacija EU na meti žestokih kritika zbog odavanja počasti na Vojničkom groblju u Bratuncu

5
Radiosarajevo.ba
Delegacija EU na meti žestokih kritika zbog odavanja počasti na Vojničkom groblju u Bratuncu

Otpravnik poslova Evropske unije u Bosni i Hercegovini Adebayo Babajide i diplomati iz država članica EU u BiH našli su se na meti žestokih kritika, nakon što su otputovali u Bratunac, gdje su se u utorak, 17. jula, sastali s gradonačelnikom Lazarom Prodanovićem, a kasnije obišli groblje na kojem su sahranjeni vojnici RS-a i odali počast, kako su napisali "nevinim civilima".

Prvi je reagirao direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, čiju reakciju možete pročitati na linku OVDJE.

Zatim Sead Turčalo, univerzitski profesor geopolitike i međunarodne sigurnosti, koji je na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter) napisao kako današnji događaj “predstavlja uznemirujući čin historijskog revizionizma, jer zanemaruje dobro dokumentovane historijske i sudske činjenice”. 

Meteorolozi objavili prognozu do 31. jula: Evo kad konačno dolazi osjetno osvježenje

"Odajući počast pripadnicima Armije bosanskih Srba, Delegacija EU u BiH efektivno je negirala stvarnost da su neki od onih koji su sahranjeni na ovom mjestu bili umiješani u stravične zločine protiv čovječnosti i kršenja humanitarnog prava. To iziskuje ozbiljne posljedice, jer se čini da postupci delegacije posthumno odobravaju djela pripadnika VRS-a, koje zvaničnici EU sada nepravedno nazivaju nedužnim civilima", naglasio je profesor Sead Turčalo.

On je zatražio da Delegacija EU prepozna težinu ove greške i poduzme hitne korake da reafirmišu svoju privrženost historijskoj istini i pravdi.

[twitter]https://x.com/sturcalo/status/1813242230062108782[/twitter]

Šemsudin Mehmedović, zastupnika u Parlamentu Bosne i Hercegovine, ocijenio je kako su za Evropsku uniju “Karadžićevi i Mladićevi realizatori genocida i ratnih zlocina nevine srpske žrtve”.

"EU nije samo položila vijence odajući počast na vojničkom groblje Vojske RS-a u Bratuncu već je odala počast vojsci Karadžića i Mladića koja je provodila ratne zločine i genocid i koji su brutalno ubijali civile u Bratuncu i Srebrenici. EU ovim postupkom obesmišljava ICTY i njegove presude te dodatno podstiče i ohrabruje negatore genocida i ratnih zločina da istraju u svojim planovima", naveo je Mehmedović, koji je u ime svoje stranke zatražio izvinjenje EU i Delegacije EU u BiH žrtvama ratnih zločina i genocida, a od Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova da se upute protestne note vrhu EU i ministru vanjskih poslova EU.

Delegacija EU odala počast 'nevinim civilima' na groblju Vojske RS, odmah se oglasio Emir Suljagić

Žestoko je reagirao i Instituta za istraživanje genocida Kanada.

"Srami se Evropo. Izdala si Srebrenicu i dopustila genocid u Srebrenici, najveći zločin poslije holokausta u Evropi. Danas izdaješ istinu, pravdu, kulturu pamćenja i sjećanja. Danas kršiš presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, Rezoluciju Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici i Rezoluciju Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici", poručeno je iz IGK-a koji je zatražio izvinjenje EU, ali i odgovornost “zbog ovog čina koji je duboko povrijedio žrtve genocida”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak