Deklaracija o zaštiti ljudskih prava građana Srebrenice

Radiosarajevo.ba
Deklaracija o zaštiti ljudskih prava građana Srebrenice


Šesnaest nevladinih organizacije
iz Bosne i Hercegovine potpisale su Deklaraciju o zaštiti ljudskih prava građana i građanki Srebrenice.

Ova deklaracija nastaju na valu inicijative Glasaću za Srebrenicu, čiji je cilj okupiti što više Srebreničana i Podrinjaca koji će glasati na lokalnim izborima u Srebrenici i spriječiti pobjedu kandidata SNSD-a, stranke koja otvoreno negira genocid.

Aktivisti ove Inicijative, ali i sami građani koji se odluče prijaviti u Srebrenici, počesto su meta policijskih i birokratskih pritisaka.

U Deklaraciji, koja ima sedam tačaka, jasno se pozivaju najviši državni organi (Predsjedništvo, Vijeće ministara) da „snažno reagiraju na pokušaje ograničenja slobode kretanja građanima i građankama općine Srebrenica“.

Od ombudsmena se traži da u okviru svojih ingerencija očituje o prijavljenim slučajevima kršenja ljudskih prava, a od Visokog predstavnika da iskoristi svoje ovlasti.

Potpisnici Deklaracije zahtijevaju od institucija Republike Srpske da se vode zakonom i ustavom, a ne interesima jedne, vladajuće političke partije.

Šesnaest nevladinih organizacija pozivaju i druge nevladine organizacije da potpišu Deklaraciju o zaštiti ljudskih prava građana i građanki Srebrenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak