Decertificirani policajci tuže IPTF

Radiosarajevo.ba
Decertificirani policajci tuže IPTF

Decertificirani policajci podnose tužbu pred Međunarodnim sudom za povredu ljudskih prava koja su im oduzeta za vrijeme UN misije u BiH od strane IPTF-a, koji je bio u sastavu UN-a, saopćeno je iz Udruženja decertificiranih policajaca Kantona Sarajevo.

IPTF u provođenju decertifikacije nije poštovao zakone i običaje zemlje domaćina, što je Dejtonski mirovni sporazum odredio ulogom UN- a i IPTF- a.

Određeno je da će IPTF uvijek djelovati u skladu sa međunarodnim priznatim standardima uz poštivanje međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda, te da će u skladu s odgovornostima IPTF poštivati zakone i običaje zemlje domaćina.

UN je službenicima policije, decertificiranim policajcima trebao omogućiti fer i javno saslušanje, uključujući i pravo da pregledaju dokaze protiv njih, pravo da se brane i pravo da se žale nezavisnom žalbenom tijelu.

Od velike važnosti, u ovom slučaju, su pismeni zaključci svih relevatnih Međunarodnih institucija koje su ih donijele i dali preporuku za riješavanje radno pravnog statusa decertificiranih policajaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak