Dayton je ugovor s đavolom

Radiosarajevo.ba
Dayton je ugovor s đavolom

Nedostatak zainteresovanosti SAD-a i Evrope za Bosnu i Hercegovinu mogao bi da ohrabri separatističke planove Srba i Hrvata i rezultira eventualnim raspadom te krhke balkanske države, izjavio je bivši američki diplomata William Stuebner. 

- Sjedinjene Države više nije briga, njihov stav je da je to evropski problem i da Evropljani treba da ga rješavaju, rekao je Stuebner koji je bio na nekoliko diplomatskih funkcija u BiH tokom rata 1992-1995. godine. 

- Kada ste posljednji put ikada vidjeli da su Evropljani riješili neki veliki problem? Prema tome, ako će oni rasturiti Bosnu i Hercegovinu, nema nikoga ko će ih zaustaviti, nema nikoga da to kontroliše, rekao je Stuebner u intervjuu Reutersu.

On je dao intervju nakon što je sarajevski magazin "Dani" objavio prvo poglavlje njegovih memoara "Uspavani zmaj" posvećenih BiH, koja je, kako navodi Reuters, već godinama u političkom ćorsokaku zbog svađa elita Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Bivši američki diplomata smatra da je "Daytonski sporazum bio dogovor s đavolom". 

- Daytonski sporazum je utemeljio etničku politiku, nešto što je protiv naših najsvjetijih principa i nešto što mi u SAD ne bismo nikada prihvatili u našem sistemu, rekao je Stuebner. 

On je rekao da ne vjeruje da će, ako se zemlja stvarno raziđe, iko, posebno ne Evropska unija, dovoljno odlučno reagovati kako bi očuvali BiH. 

Stuebner, koji se plaši da bi se Bosna i Hercegovina mogla raspasti za nekoliko godina ukoliko se ne promijeni sadašnji etnički sistem, jedino rješenje vidi u otkrivanju istine o ratu.

- Mislim da je najveća opasnost za budućnost ove zemlje činjenica da su stvorene različite verzije njene historije, rekao je on i dodao da ima toliko konfuzije, toliko mitologije da mora da se pronađe izlaz iz toga.

Stuebner je rekao da će proces uspostavljanja istine i pomirenja zahtijevati mnogo vremena.

- To neće biti lako i trajaće više generacija; Moramo okončati ovo kolektivno ludilo, rekao je bivši američki diplomata.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak