David Pettigrew: Zauvijek prekinuti s politikom ustupaka genocidnim ciljevima RS-a

Radiosarajevo.ba
David Pettigrew: Zauvijek prekinuti s politikom ustupaka genocidnim ciljevima RS-a

Profesor filozofije i studija holokausta i genocida s Univerziteta Southern Connecticut u SAD-u David Pettigrew izjavio je na današnjoj sesiji Kruga 99 da je brojnim presudama utvrđeno da je RS bila projekt za istrebljenje ili genocidni projekt od samog svog osnivanja u skladu s idejom "Velike Srbije" - sada preimenovanom u "Srpski svet", jer je taj projekt nastojao "trajno ukloniti" ne-Srbe s "teritorija na koji su bosanski Srbi polagali pravo".

Kao uvodničar o temi "Odgovornost internacionalne zajednice na sprečavanju RS u ostvarivanju genocidnih ciljeva" Pettigrew je podsjetio da je nakon nehumanih i kriminalnih radnji, RS priznata Daytonskim mirovnim sporazumom u decembru 1995.

"Priznanje Republike Srpske, nagrada za uspješan genocid, bila je još jedna faza negiranja genocida u Bosni i Hercegovini jer je tako ozakonjena svrha osnivanja Republike Srpske", naveo je Pettigrew.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak