David Miliband danas u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
David Miliband danas u Sarajevu

Foto: Getty

Prvi susret u sklopu svoje posjete Bosni i Hercegovini Miliband je imao s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Miliband je također razgovarao sa ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, kao i sa predsjednicima vlada Republike Srpske Miloradom Dodikom i Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem.

Iz Ambasade Velike Britanije saopšteno je da je predviđen sastanak Milibanda sa liderima vodećih političkih partija u BiH. Također je najavljeno da će Miliband posjetiti i Međunarodnu komisiju za nestale osobe (ICMP).

Britanija podržava bih na putu ka NATO-u i EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je zadovoljstvo Milibandovom posjetom i ocijenio veoma bitnom podršku Velike Britanije na bh. putu ka NATO savezu, koji je prioritetan vanjskopolitički cilj za BiH s obzirom na to da je i predata aplikacija za Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), javlja Fena.

Komšić je kazao da će NATO biti dobra preporuka za ulazak BiH u EU.

Miliband je istakao da Velika Britanija podržava ulazak BiH u NATO i EU te da put do ovih ciljeva nije jednostavan, ali da ih je, uz zajedničke napore predstavnika međunarodne zajednice i domaćih predstavnika, moguće ostvariti.

„Članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a je velika prednost i velika odgovornost za BiH“, kazao je Miliband i izrazio nadu da će Velika Britanija, koja je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, uspješno sarađivati s BiH.


Butmirski proces dobra prilika


Butmirski proces, u kojem su zajednički partneri Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, Miliband je ocijenio kao dobru priliku za razvijanje dijaloga i donošenje rješenja koja će ubrzati stvari naprijed za BiH.

Na njegovu konstataciju da će "priključenje BiH u Evropsku uniju i NATO bez napretka butmirskog procesa biti vrlo teško", član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je istakao da je začuđen vezivanjem butmirskog procesa za priključenje BiH NATO-u.

Dodao je da nije dobro razvijati kulturu nepoštivanja međunarodnih sporazuma te da bi BiH, ako bi prihvatila rezultate kršenja Dejtonskog sporazuma, bila još dalje od članstva u EU i NATO savezu.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je kazao da je budućnost BiH u euroatlantskim integracijama te dodao da na tom putu ima problema, nerazumijevanja jednog dijela međunarodne zajednice, ali da to nije razlog zaustavljanja zemlje na njenom euroatlantskom putu.

Transformacija Ureda visokog predstavnika je neophodna da bi BiH mogla aplicirati za kandidatski status u EU, kazao je Radmanović i dodao da BiH nezasluženo zaostaje na evropskom putu u odnosu na zemlje iz regije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH, prenosi Fena.

Obavezna prilagodba "ustavnih struktura"

Britanski šef diplomatije dolazi u pojestu Bosni i Hercegovini dan nakon posjete Sergeja Lavrova, ruskog ministra vanjskih poslova. Lavrov je u četvrtak izjavio kako je potrebno čim prije zatvoriti Ured visokog predstavnika i transformirati ga u specijalno izaslanstvo Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

U autorskom tekstu objavljenom u "Dnevnom avazu" u petak, 6. novembra, Miliband je naglasio da se OHR ne može zatvoriti dok pet ciljeva i dva uvjeta ne budu ispunjeni u potpunosti. Međutim, Miliband dodaje da Evropska komisija neće prihvatiti prijavu za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji sve dok se OHR ne zatvori. "To su politički odnosi s kojima se treba suočiti. Napredak na pitanju raspodjele državne i vojne imovine je način da se prevaziđu blokade. Zbog toga se EU i SAD fokusiraju na ovo tokom butmirskog procesa", piše Miliband.

Glede ustavnih reforma, britanski ministar vanjskih poslova bio je jasan: "Ustavne strukture moraju se prilagoditi tako da pažnja bude na radu, a ne na opstrukcijama. Naravno, ovaj proces zahtijevat će širok politički konsenzus."

Povrh svega, posljednjih dana u evropskim medijima mogu se pročitati napisi o tome kako je upravo Miliband jedan od top-kandidata za mjesto potpredsjednika Evropske komisije, što je de facto funkcija evropskog ministra vanjskih poslova. Ova funkcija uvodi se u Evropskoj uniji Lisabonskim ugovorom, a uskoro bi na samitu EU trebalo biti odlučeno ko će zaista obnašati ovu i funkciju predsjednika EU.

Milliband – Alkalaj: Otvorena vrata NATO-a za sve zemlje koje ispune uslove

Nakon što je bilateralne odnose dviju zemalja ocijenio kao odlične, šef britanske diplomatije je rekao da je njegova zemlja posvećena evropskom putu Bosne i Hercegovine koja će, dodao je, uskoro imati mjesto u jednom od najvažnijih tijela u svijetu - Vijeću sigurnosti UN-a i biti u prilici da učestvuje u odlučivanju o bitnim pitanjima.

"Uvijek podržavamo otvorena vrata NATO-a za sve zemlje koje ispune uslove", rekao je dalje Milliband uz naznaku da će bh. aplikacija za članstvo u svjetsku vojnu organizaciju biti procijenjena na osnovu postignuća te da će odnos njenih lidera prema pitanju vojne imovine i političkim pitanjima biti od izuzetne važnosti.

Milliband podržava tranziciju OHR-a u BiH u EUSR.

Kako se on danas susreo s bh. političkim liderima učesnicima butmirskog procesa, na ovoj pres-konferenciji je rekao da je to izuzetno važna prilika u kojoj bh. lideri treba sami da se pokušaju dogovoriti o važnim pitanjima za svoju zemlju, a ne da im stranci nameću rješenja.

Domaćin britanskom šefu diplomatije ministar Sven Alkalaj kazao je da je u njihovom razgovoru dotaknuto i pitanje liberalizacije viznog režima za građane BiH iako Velika Britanija nije članica šengena te o mogućoj kandidaturi BiH u idućoj godini za Evropsku uniju.

Vezano

O butmirskom paketu promjena naredne sedmice
Ruski šef diplomatije u Sarajevu
Butmirski nesporazum

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak