David Icke: EU na korak do diktature (I dio)

Radiosarajevo.ba
David Icke: EU na korak do diktature (I dio)

Jedan od najpoznatijih modernih teoretičara zavjere, Britanac David Icke, jedan je od sve češćih glasova kritičkog euroskepticizma. Iako je Evropska unija van-unijskim zemljama predstavljana kao svojevrstan „El Dorado“ nekim građanima Evropske unije ideja ujedinjavanja građana, država i naroda Evrope ne zvuči tek tako lijepo i spasonosno.

Icke je rođen 1952. godine u Leicesteru u Engleskoj, i kao većina otočkih dječaka maštao je o tome da postane fudbaler, što mu je i pošlo za rukom, pa je neko vrijeme nastupao kao golman, ali ga je bolest spriječila u nastavku karijere. Svoju ljubav prema fudbalu nadoknadio je čestim komentiranje sportskih, naročito fudbalskih događaja. Nakon prekida fudbalske karijere, Icke se posvetio ekologiji pa je ubrzo postao i glasnogovornik Britanske stranke zelenih.

Početkom devedesetih godina Icke napušta i ekologiju i posvećuje se pisanju počesto skandaloznih knjiga s teorijama zavjere. Neke od Ickeovih teorija jesu noviteti i skandali, ali neke, što mu mnogi spočitavaju, jesu i standardne klišeizirane teorije o zavjerama i elitnoj manjini koja vlada svijetom. Najznačajnija Ickeova teorija jeste da svijetom jedna te ista elita vlada ne tek od novijeg doba nego od davnog Babilona iz vremena kralja-boga Nimruda i njegove žene Semiramide.

U posljednje vrijeme Icke se pojavljuje u javnosti kao jedan od žešćih kritičara Evropske unije. Po njemu je Evropska unija klasični primjer diktatorskog režima sa snažnom centraliziranom vlašću, gdje malobrojna politička elita uz pomoć „briselske“ birokratije ubija svaku mogućnost istinske demokratije i kvalitativnog raslojavanja vlasti i upravljanja.

Krajem septembra ovaj kontroverzni autor gostovao je u emisiji HTV- a „Na rubu znanosti“ gdje je govorio upravo o problemima ovako postavljene Evropske unije. Istina, Ickeov odnos prema Evropskoj uniji varira između tipičnih desničarskih odbacivanja svakog oblika ujedinjenja do ultraljevičarskih optužbi za urotu kapitala i političkih elita. No, najbolje je poslušati samog Ickea i prosuditi.

http://www.youtube.com/watch?v=E-uo07FiuHY


Nastavak u ponedjeljak 30. novembra

kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak