Dautbašić: Zadovoljan ispunjavanjem Mape puta

Radiosarajevo.ba
Dautbašić: Zadovoljan ispunjavanjem Mape puta

Monitoring tim BiH usvojio je izvještaj o provedbi preduvjeta iz Mape puta za viznu liberalizaciju, koji je dostavljen Delegaciji EU u Sarajevu.

Sekretar Ministarstva sigurnosti BiH i šef Monitoring tima Bakir Dautbašić kazao je danas Feni da je Monitoring tim obavio pregled materijala koji su dostavljeni od nadležnih institucija kad su u pitanju upravljanje granicama, sigurnost dokumenata, pitanje implementacije Ugovora o readmisiji između BiH i EU i saradnja u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

"Ta četiri poglavlja smo pripemili materijale koji su jučer popodne dostavljeni Delegaciji EU u Sarajevu i koji su vjerovatno već distribuirani u Brisel“, kazao je Dautbašić.

Locirali smo, dodao je, jedno kašnjenje kad je u pitanju provedba Strategije za borbu protiv korupcije, „budući da imamo kašnjenje vezano za usvajanje pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Agencije za borbu protiv korupcije“.

„U ostalim segmentima našeg izvještaja možemo biti zadovoljni, implementacija ide na zadovoljavajući način. Naravno, uvijek može bolje, međutim, unutar smo nekih zadatih rokova tako da možemo biti zadovoljni općenito stanjem implementacije preduslova iz Mape puta“, ocijenio je Dautbašić.

Upitan da li su evidentirane eventualne zloupotrebe bezviznog režima od građana BiH, Dautbašić je kazao da su u stalnom kontaktu kako s državama članicama bilateralno, tako i s delegacijom EU.

„Apsolutno možemo kazati da su naši građani jako disciplinirani kad je u pitanju ova implementacija, nemamo nikakve zabrinjavajuće cifre kad su u pitanju zahtjevi za azil. Prema posljednjoj informaciji koju smo imali, oko 120 naših građana je do sada zatražilo azil u zemljama EU, što apsolutno nisu alarmantne činjenice“, kazao je Dautbašić.

Možemo, dodao je, biti zadovoljni, ali isto tako moram reći da smo od kolega iz Brisela pohvaljeni kad je u pitanju naša medijska kampanja koja je sigurno bila jedan od razloga da su naši građani dobro informirani o implementaciji i o samom bezviznom režimu.

U Briselu bi 11. maja trebao biti održan sastanak bh. monitoring tima, koji će predvoditi ministar sigurnosti Sadik Ahmetović, s visokim zvaničnicima Evropske komisije.

„Tamo ćemo sigurno dobiti njihove prve komentare našeg izvještaja, vjerovatno i ono gdje oni vide da možda ima određenih problema. Vjerovatno ćemo dobiti i datum posjete eksperata Evropske unije Bosni i Hercegovini“, kazao je Dautbašić.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak