Danas se u Sarajevu nastavlja suđenje Miloradu Dodiku

1
Radiosarajevo.ba
Danas se u Sarajevu nastavlja suđenje Miloradu Dodiku

U Sudu Bosne i Hercegovine danas, 9. oktobra će biti nastavljeno suđenje predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta RS-a Miloradu Dodiku i bivšem vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću.

Oni su optuženi da su od 1. do 9. jula 2023. godine u Banjoj Luci, svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. jula iste godine, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, preduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika.

Sudija Sena Uzunović je na predhodnom ročištu, 28. septembra, kazala da odbija prijedlog Lukićeve odbrane za pozivanje visokog predstavnika za svjedoka, uz obrazloženje da okolnosti na koje je predložen nisu predmet optuženja i da je ranije predložila i Dodikova odbrana, što je takođe odbijeno.

Građani oprez, Krajinom haraju prevaranti: Više žrtava u posljednjih deset dana

Uzunović je navela da je Tužilaštvo obavijestilo Sud da još prikuplja dokaze koje namjerava predložiti u okviru replike. Ostavljen je rok Tužilaštvu za podnošenje prijedloga.

Nastavak suđenje zakazano je za danas u 13 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak