Danas presuda Tupajiću zbog odbijanja da svjedoči

Radiosarajevo.ba
Danas presuda Tupajiću zbog odbijanja da svjedoči

Presuda u postupku protiv Milana Tupajića, bivšeg šefa kriznog štaba Srpske općine Sokolac, koji se tereti za nepoštovanje suda, bit će izrečena danas.

Tupajić je 30. novembra 2011. optužen za nepoštovanje Međunarodnog suda zbog toga što nije postupio po dva naloga subpoena kojima mu je naloženo da svjedoči u predmetu protiv Radovana Karadžića, odnosno zato što nije pokazao valjan razlog iz kojeg nije mogao da postupi po tim nalozima. 

Prema optužnici, Tupajić je 5. oktobra odnosno 8. novembra 2011. obaviješten o sadržaju dvaju naloga subpoena, kao i o svojoj obavezi da pristupi Vijeću ili pokaže valjan razlog iz kojeg nije mogao postupiti po ta dva naloga.

Optužen je da je svjesno i hotimično ometao provođenje pravde tako što je odbio da postupi po dva naloga subpoena koje je izdalo Vijeće. 

Suđenje je održano 3. februara 2012. Kako je javila novinska agencija Fena, njegovo prvo stupanje pred sud održano je 16. decembra 2011. kada se izjasnio da se ne osjeća krivim

Nalog za hapšenje i nalog za predaju optuženog izdati su 30. novembra 2011. Tupajića su bh. vlasti uhapsile 13. decembra 2011. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak