Danas predstavljanje programa za povratnike na područje RS

Radiosarajevo.ba
Danas predstavljanje programa za povratnike na područje RS

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica danas će svečano predstaviti "Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz volonterski rad povratnika s VSS na području Republike Srpske” i potpisati ugovore s pripravnicima, javlja Fena.

Promociji će prisustvovati pripravnici i predstavnici poslodavaca koji su prihvatili angažovanje visokoobrazovanih povratnika u RS. 

Za realizaciju ovog programa Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica 10. maja je objavilo Javni poziv na koji se prijavilo 57 kandidata, od čega je opće kriterije ispunilo 49 kandidata i to 10 pravnih subjekata-potencijalnih poslodavaca i 39 fizičkih lica-potencijalnih pripravnika/volontera. 

Nakon provedene kompletne procedure u 12 općina u RS angažovano je ukupno 36 povratnika s VSS: u općini Bijeljina - 4, Bratunac - 6, Doboj - 6, Modriča - 2, Novi Grad/Bosanski Novi - 4, Kotor Varoš - 2, Banja Luka - 2, Srebrenica - 2, Vlasenica - 1, Rogatica - 1, Zvornik - 3 i općini Teslić - 3. 

Kroz ovaj program pripravnički staž će odraditi 10 ekonomista, šest dipl. pravnika, sedam kriminalista, devet sa završenim filozofskim te fakultetom političkih nauka i po jedan povratnik sa završenim prirodno-matematičkim, saobraćajnim, tehnološkim i zdravstvenim fakultetom. Za sve pripravnike/volontere, 

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo je po 6.000 KM na godišnjem nivou iz kojih će poslodavci isplaćivati doprinose i naknadu za obavljeni rad. Ukupan iznos izdvojenih sredstava je 206.400 KM. Pojedine općine koje su mogle osigurati vlastita sredstva uzele su učešće u finansiranju (Novi Grad/Bosanski Novi, Teslić, Rogatica). Ovo je prvi put da se provodi ovakav Program pomoći za povratnike iz kategorije mladih visokoobrazovanih kadrova i predstavlja svojevrstan pilot projekat, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Vlade FBiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak