Danas povratak ilegalnih bh. radnika iz Rusije

Radiosarajevo.ba
Danas povratak ilegalnih bh. radnika iz Rusije

Prema najnovijim informacijama kojima raspolaže Ambasada BiH u Moskvi, u toku su pripreme za čarter- let za Beograd za 100 ilegalnih radnika koje je ruska policija uhapsila proteklih dana u Sočiju, među kojima je i 18 državljana BiH, izjavio je Feni glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje.

Ambasada također očekuje zvaničnu informaciju od Federalne migracione službe Ruske Federacije o kojim državljanima BiH se radi i spremna je osigurati potrebna dokumenta koja su u nadležnosti našeg DKP-a.

Ambasada osigurala hranu i pomoć

Regoje kaže da se realizacija čarter- leta očekuje danas.

Naglasio je da je Ambasada BiH u Moskvi bila aktivno uključena u rješavanje problema naših građana i u tom kontekstu je sarađivala s Federalnom migracionom službom Ruske Federacije i Ambasadom Republike Srbije u Moskvi.

Ambasada je bila u stalnom kontaktu s nekim od naših radnika, nastojeći da im pruži konzularnu pomoć za koju ima ovlaštenja u ovakvim slučajevima.

Regoje je naveo da je jučer Ambasada, uz pomoć državljana BiH koji legalno žive i rade u Rusiji, osigurala hranu i simboličnu novčanu pomoć za ove bh. državljane.

"Kao što smo i ranije apelirali u ovakvim slučajevima, Ministarstvo vanjskih poslova BiH ponovo apelira na naše državljane da se ne upuštaju u ovakve ilegalne aranžmane, a da se o legalnosti ponuda za zapošljavanje u inozemstvu informiraju prije prihvatanja ponude i odlaska u inozemstvo kod Ministarstva vanjskih poslova ili drugih nadležnih institucija BiH" poručio je Regoje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak