Danas počinje obuka za popisivače

Radiosarajevo.ba
Danas počinje obuka za popisivače

Pripreme za oktobarski popis stanovništva u Bosni i Hercegovini privode se kraju. Od šestog do desetog septembra trajala je obuka za gradske i općinske instruktore, tokom koje su upoznati sa organizaciono-metodološkim aspektima popisa.

Na osnovu jedinstvenih prezentacija, praktičnih vježbi, međusobnog anketiranja, teorije, živih diskusija, gradski i općinski instruktori će stečena znanja vjerodostojno moći da prenesu popisivačima, čija obuka će se održati od 16. do 20. septembra, piše Oslobodjenje.ba.

Kome se posrećilo

Prema finansijskom planu koji je usvojilo Vijeće ministara BiH, popis u oktobru koštat će oko 46,5 miliona KM, od kojih je EU za terenski rad, dakle i za honorare popisivačima, bh. vlastima donirala 7,5 miliona eura. Prigodu da za petnaestak dana trajanja popisa nešto i zarade, svojim prijavama izrazio je veliki broj građana. Do isteka objavljenog roka, 31. jula, pristiglo je više od 55.000 prijava kandidata, a od ukupnog broja prijavljenih odabrano je 18.879. Popis stanovništva, pored svoje primarne funkcije, za mnoge je djelovao kao malo svjetlo na kraju tunela. Bodovani su (visoka) stručna sprema, status nezaposlenog lica, rukopis, opći utisak..., međutim, manipulacije nisu mogle biti izbjegnute

Nakon objave konačne liste kandidata za popisivače i instruktore, mnogi su bili nezadovoljni, optuživali općinske komisije da se sve radilo po porodičnoj lozi, da je najmanje primljeno nezaposlenih, a najviše rodbine već zaposlenih u općinama. Kako se digla buka, tako se i stišala, a agencije zadužene za izbor kandidata su saglasne u jednom, sve je urađeno po zakonu. 

Popisivači će po jednom popunjenom obrascu kao naknadu dobiti od 1,75 do 1,95 KM, ovisno od područja u kojem će raditi (ruralno ili urbano), a instruktori 70 KM po popisivaču. Tako će popisivači za petnaestodnevni angažman na terenu imati prigodu zaraditi između 450 i 600 KM, s tim da najniža zarada može biti 280 KM. Instruktorima slijedi nešto veća zarada. Svaki će biti nadležan za sedam do deset popisivača, a bit će obučeno i njih dodatnih 20 posto, koji će biti angažirani u slučaju nekog odustajanja.

Zatvori

Statističke agencije u BiH počele su i prethodno popisivanje, koje se završilo jučer. Ovim popisom obuhvaćeni su članovi diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH, diplomatsko osoblje u međunarodnim organizacijama i institucijama i članovi njihovih porodica koje sa njima borave u inostranstvu, profesionalno vojno osoblje koje se nalazi u mirovnim misijama izvan BiH i osobe na izdržavanju kazne zatvora, mjere pritvora ili zavodskih vaspitnih mjera. Cilj prethodnog popisivanja jeste da se za jedan broj osoba, koje ulaze u ukupan broj stanovnika, a koje se u vrijeme popisa nalaze van mjesta stalnog stanovanja, unaprijed pribave podaci koji se prikupljaju u popisu, te da se obezbijedi potpuniji obuhvat popisanih jedinica i dobiju što kvalitetniji podaci o njihovim karakteristikama. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak