Danas odluka o uvjetnom puštanju Fikreta Abdića

Radiosarajevo.ba
Danas odluka o uvjetnom puštanju Fikreta Abdića

 Nakon odsluženih 10, od ukupno 15 godina na koje je osuđen zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom te ratnim zarobljenicima, u sljedećih nekoliko dana Fikret Abdić bi mogao biti na slobodi. Naime, sutra se očekuje odluka Ministarstva pravosuđa Hrvatske.

Komisija o prijevremenom puštanju na slobodu suda u Puli danas će odlučivati o zahtjevu Abdićeve porodice da ga puste na uslovnu slobodu. Puštanje na slobodu porodica je zatražila jer je Abdić izdržao dvije trećine kazne te zbog lošeg zdravstvenog stanja, ali i njegovog uzornog vladanja tokom izdržavanja kazne.

Fikret Abdić poslao je pismo u kojem poručuje svojim pristalicama da ne dolaze na njegov doček u Pulu, kao što su prethodnih godina dolazili obilježiti njegov rođendan. Ovakvu želju obrazlaže najprije tvrdnjom da zatvorske i pravosudne vlasti mogu to protumačiti kao pritisak na njih i da bi im to mogao biti izgovor da odbiju zakonski utemeljenu molbu. Pozvao je i sve koji su planirali putovati u Pulu da sredstva koja su mislili potrošiti na tom putu, sačuvaju, po mogućnosti, za projekt obnove Agrokomerca u kojem Abdić vidi budućnost nakon što 72. rođendan dočeka na slobodi.

Karlovački Županijski sud Abdića je u julu 2002. proglasio krivim za ratni zločin i osudio ga na maksimalnih 20 godina zatvora, a Vrhovni je sud presudu smanjio na 15 godina.
 
Abdić je osuđen, kako piše u presudi, jer je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu i kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u koje su zatvarani protivnici uspostave te pokrajine, a najmanje troje ljudi umrlo je zbog zlostavljanja u logorima kroz koje je prošlo oko pet tisuća ljudi.    

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak