Danas odluka o suspenziji Lučića i Golića

Radiosarajevo.ba
Danas odluka o suspenziji Lučića i Golića

Danas se, s početkom u 13 h, održava sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu na kojoj bi trebala biti potvrđena odluka o suspenziji trojice profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu zbog seksualnog iskorištavanja studentica u zamjenu za prolazne ocjene.
 
Trebao bi to biti tek početak kraja jedne afere koja cijelu zemlju potresa već godinama. Bajro Golić i Zdravko Lučić trebali bi biti doživotno odstranjeni iz rada sa studentima, premda mogu ostati u radnom odnosu na fakultetu i baviti se naučnim radom.
 
Sanjin Omanović, njihov mlađi kolega, treba biti suspendiran na dvije godine, a bivši dekan Fuad Saltaga biće ukoren jer je propustio kazniti sebi podređene kolege.
 
Takvu je odluku donio Etički komitet Univerziteta u Sarajevu, a Senat je treba potvrditi da bi bila pravosnažna.
 
Podsjetimo, Lučić, Golić i Omanović su seksualno iskorištavali studentice isturenog odjeljenja Pravnog fakulteta u Tuzli, dajući im zauzvrat prolazne ocjene. U svemu je posredovao Jasmin Mašić, uposlenik Vlade Tuzlanskog kantona, koji je bio njihov vozač.
 
Mašić je pravosnažno osuđen zbog navođenja na prostituciju, ali profesori, koji su se pojavljivali kao svjedoci, još uvijek nisu optuženi, premda se i to očekuje.
 
Presuda Mašiću pojavila se u javnosti kada je portal Radiosarajevo.ba otkrio detalje iz presude, prema kojoj je jasno šta su radili Lučić, Golić i Omanović, iako pravno ta presuda nema važnosti za njih trojicu.
 
Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić dostavio je presudu Etičkom odboru i tražio izjašnjavanje, a Etički odbor predložio je suspenzije.
 
Seks-afera Pravni fakultet već nekoliko godina je prisutna u javnosti, ali tek sada je došlo do bilo kakvog konkretnog poteza nadležnih.
 
Ipak, tužilaštvo Tuzlanskog kantona još uvijek nije podiglo optužnicu, iako se istraga vodi godinama.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak