Danas još jedan sastanak 'Šestorke'

Radiosarajevo.ba
Danas još jedan sastanak 'Šestorke'

Za danas u podne najavljen je još jedan sastanak vladajuće 'Šestorke', na kojem bi se trebao postići dogovor o Vijeću ministara.

Za dvadesetak dana navršit će se godina od kako je stari saziv Vijeća ministara u tehničkom mandatu. 

Sastanku predsjednika članica kolegija Parlamentarne skupštine BiH prisustvovat će predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija, HDZBiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, i Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić.

Po pisanju današnjeg Avaza, ako se u posljednji čas ne dogodi neko čudo, predsjednici šest političkih partija na današnjem sastanku u Sarajevu neće postići dogovor o budućem sazivu Vijeća ministara, a BiH bi mogla utonuti u još dublju političku krizu!

U tekstu je nagoviješteno da Zlatko Lagumdžija tokom zatvorenog razgovora sa čelnicima dva HDZ-a Draganom Čovićem i Božom Ljubićem nije uspio postići bilo kakav dogovor u vezi s budućim izgledom Vijeća ministara BiH i raspodjelom pozicija.

Zbog svega, procjenjuje se da bi čelnici šestorke danas u najboljem slučaju mogli postići neku vrstu načelne saglasnosti o popisu stanovništva, vojnoj imovini, kontroli državne pomoći, a možda i provedbi odluke "Sejdić - Finci", piše Avaz.

No Čović je drugačije rekao novinarima u srijedu, prenosi Fena.

"Preduvjet za razgovor o Vijeću ministara, bar što se mene tiče, bilo je rješavanje pitanja vlade u Mostaru i središnjoj Bosni. Vlada u Mostaru je dogovorena, a Lagumdžija i ja smo, moram biti iskren, dogovorili sve detalje o uspostavljanju vlasti u središnjoj Bosni, iako se još  igraju neke igre. Vidjet ćemo u naredna dva-tri dana šta će se dogoditi s vlasti u središnjoj Bosni", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak