Danas dodjela nagrada Duško Kondor

Radiosarajevo.ba
Danas dodjela nagrada Duško Kondor


U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu danas će biti održana Akademija na kojoj će biti dodijeljene Nagrade Duško Kondor za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti, javlja Fena.

Pred zvanicama iz diplomatskog, političkog i kulturnog života BiH i regiona, te pred studentima i srednjoškolcima BiH, Hrvatske i Srbije, bit će dodijeljene četiri Nagrade Duško Kondor za građansku hrabrost: Goranu Čengiću iz Sarajeva - posthumno, Melisi Ismičić iz Novog Šehera, Nebojši Popovu iz Beograda i Predragu Matvejeviću iz Zagreba te Nagrada Duško Kondor za afirmaciju građanske hrabrosti Jeleni Lovrić iz Zagreba.

Nagrade će dodijeliti Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Uwe Kitzinger, predsjednik Međunarodne komisije za dodjelu Nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti i Mary Ann Hennessy, direktorica Kancelarije Vijeća Evrope u BiH.

O laureatima nagrada bit će prikazani i kratki filmovi nastali u produkciji NVO GARIWO, navodi se u saopćenju nevladine organizacije GARIWO, koja je i organizator ove akademije.

Nagradu Duško Kondor za građansku hrabrost i Nagradu Duško Kondor za afirmaciju građanske hrabrosti ustanovila je NVO Gariwo 2007. a cilj nagrada je odavanje priznanja onima koji su svojim ličnim zalaganjem iskazali građansku hrabrost ili doprinijeli njenoj afirmaciji.

Duško Kondor je bio aktivist za ljudska prava i jedan od osnivača Helsinškog odbora. Ubijen je u februaru 2007. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak