Dan sjećanja na Srebrenicu i u Velikoj Britaniji

Radiosarajevo.ba
Dan sjećanja na Srebrenicu i u Velikoj Britaniji

Danas je Ministarstvo lokalnih zajednica i lokalnih vlada objavilo finansiranje komemoracije i odavanja počasti za više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su izgubili živote u Srebrenici, i kako bi pomoglo da se osigura da taj zločin nikada ne bude zaboravljen, saopćeno je iz britanske inicijative "Sjećanje na Srebrenicu". 

"Sjećanje na Srebrenicu" je vladin program baziran u lokalnim zajednicama koji uči buduće generacije o posljedicama mržnje. Dio njegovih aktivnosti je u tome da predvodi edukativne posjete čelnika britanskih lokalnih zajednica Bosni i Hercegovini kako bi mogli odati počat žrtvama i saslušati od preživjelih o tragičnim dešavanjima u julu 1995. Razmišljajući o zločinima koji u se desili, od onih koji su posjetili BiH očekuje se da podijele svoja iskustva sa širom zajednicom kako bi se lekcije mogle proslijediti onima koji su previše mladi da bi pamtili tu tragediju, navodi se u saopćenju, javlja Fena.   

Prvi britanski skup "Dan sjećanja na Srebrenicu" bit će održan večera, tokom kojeg će preživjeli govoriti o svojim iskustvima. Molitve će također biti održane za žrtve a memorijalni film bit će emitiran tokom čitave večeri kako bi zvanice mogle odati počast i prisjetiti se onih joji su izgubili živote. Britanska inicijativa uslijedila je nakon rezolucije Evropskog parlamenta iz januara 2009. godine u kojoj je 11. juli zvanično određen kao dan sjećanja na srebrenički genocid.

Ministar za lokalne zajednice Eric Pickles, ministrica za vjere i zajednice, baronesa Warsi, ministar vanjskih poslova William Hague i nadbiskup Westminstera, Vincent Nichols, također će govoriti na skupu, saopćeno je u četvrtak iz inicijative "Sjećanje na Srebrenicu". 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak