Dan pobjede nad fašizmom širom BiH

Radiosarajevo.ba
Dan pobjede nad fašizmom širom BiH

Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana svečano su obilježeni u spomen-aleji Slana Banja u Tuzli. Otkriven je prvi zajednički spomenik za devet heroja odbrambenog rata u našoj zemlji i spomen-obilježje poginulim dobitnicima najvećih ratnih priznanja iz općine Tuzla.

"Nemoralno je što su se neki obogatili govoreći sve je bilo po zakonu, ali se nikada nemojte razočarati u svoju jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu", poručio je član državnog Predsjedništva Željko Komšić.

U Jablanici je obilježena godišnjica najznačajnije bitke na području BiH u Drugom svjetskom ratu - Bitke za ranjenike iz 1943. godine. Fašizam je u BiH još živ, poručili su danas učesnici Narodnooslobodilačkog rata.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen i u Brčkom, gdje se okupio veliki broj građana, među kojima su bili i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta. Organizatori ove aktivnosti bili su SUBNOR i Društvo Josip Broz Tito. Nadležnima u Elektrodistribuciji Brčko Distrikta uputćena je kritika jer, iako je skup bio ranije uredno najavljen, nije im bio omogućen dovod električne energije za ozvučenje.

Na spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata u Banjoj Luci predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a, Vlade, te Boračke organizacije RS-a i Grada Banje Luke položili su vijence.

Povodom obilježavanja Dana Evrope, Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini je u Banjoj Luci organizirala evropski informativni park - cjelodnevni događaj edukativnog, informativnog i zabavnog karaktera. Pružanjem informacija o evropskim institucijama, evropskim fondovima, stipendijama i drugim zanimljivim sadržajima - građanima naše države se želi približiti Evropska unija.

U prisustvu većeg broja građana cvijeće su na ovom spomen- obilježju položile delegacije Općine Zenica, Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog-odbrambenog rata 1941.-1945. Udruženja građana „Društvo Josip Broz Tito“, Foruma mladih SDPBiH i Udruženja građana „Romano Centro“.

„Žalosno je što danas moramo konstatovati da s porazom fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu nije poražena i retrogradna ideja fašizma na ovim prostorima. Obilježavanjem Dana pobjede nad fašizmom odajemo i dužno poštovanje svim antifašistima koji su za tu pobjedu dali svoje živote, a ovaj skup pokazuje da u Zenici živi ideja antifašizma koja je bila jedna od glavnih vodilja u NOR-u“, izjavio je Ismet Vrškić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Zenica.

O značaju antifaštičke borbe govorio je još i Fikret Pljevljak, potpredsjednik Udruženja antifašista ZDK-a. Kao i prethodnih godina, učesnici ovog skupa, simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Bosnu s mosta kod „Metalurg City centra“ prisjetili su se nevinih žrtava fašističkog terora.

Za našu zemlju taj datum postaje sve značajniji, jer je strateški cilj Bosne i Hercegovine približavanje Evropskoj uniji. Nezadovoljni građani istovremeno, u 12 sati organiziraju proteste u Tuzli, Zenici, Mostaru, Travniku, Goraždu, Derventi i Banjoj Luci.

Tako je u organizaciji Udruženja građana "Front" i Pokreta za Europsku BiH na platou "Solni trg" u Tuzli danas je održan mirni prosvjed na kojem se okupilo oko dvije stotine građana.

Cilj prosvjeda bio je podizanje građanske solidarnosti, te pružanje podrške Tužiteljstva BiH da se konačno obračuna s kriminalom i korupcijom najviših predstavnika vlasti u oba entiteta, istaknuli su organizatori.

„Krajnje vrijeme je da vlast počne raditi u interesu države i građana ili da hitno ode s pozicija, kako bi se spasilo ono što se spasiti može", rekao je predsjednik Udruženja građana „Front" Danijel Senkić.

Jasmin Alić, omladinski aktivist iz Tuzle, istaknuo je da od razumijevanja vladajućih kriminaliziranih struktura zavisi hoće li će se sljedećeg mjeseca organizirati masovni prosvjedi ispred Parlamenta BiH, sa zahtjevom za smjenu vlasti i raspisivanje izvanrednih općih izbora u BiH.

FENA/SRNA/RTVFBiH/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak