Damir Hadžić o Bošnjacima na popisu stanovništva

Radiosarajevo.ba
Damir Hadžić o Bošnjacima na popisu stanovništva


Na dnevnom redu jedne od sjednica Vijeća ministara do 25. aprila bit će popis stanovništva, a tada bi se trebale donijeti sve odluke koje su preduslov za provođenje popisa stanovništva u oktobru ove godine. 

Potvrdio je to u razgovoru za Dnevni avaz Damir Hadžić, ministar saobraćaja i komunikacija BiH i koordinator između državne vlade i statističkih institucija na ovom projektu. Prema njegovim riječima, u posljednjem mjesecu napravljen je ozbiljan iskorak.

Bez unaprijed ponuđenih odgovora

Hadžić je potvrdio da će na popisu biti korištena poluotvorena popisnica te da popisivači građanima neće čitati moguće odgovore kod izjašnjavanja o etničkoj, odnosno nacionalnoj pripadnosti. 

"Ja sada ne bih ulazio u 'tehniku', ali će, vjerovatno, biti izvjestan broj ljudi koji neće razumjeti pitanje te će tražiti od popisivača da im kažu koji su odgovori na dispoziciji. Moguće je da će se to dozvoliti popisivačima, ali s obzirom na to da to može stvoriti zabunu, ne bih to komentirao", kazao je ministar Hadžić. 

Zamoljen da prokomentira strahovanja da će doći do rasipanja odgovora, pogotovo kod najbrojnijeg naroda Bošnjaka, te da bi zbog različitih naziva broj pripadnika ovog naroda mogao biti smanjen i do sedam posto, Hadžić podcrtava da su narodi u BiH„vrlo jasni u smislu vlastitog identiteta"

"Pitanje rasipanja glasova, vjerovatno, će u prijedlogu koji bude dostavljen Vijeću ministara biti riješeno, tako da će svaki od odgovora dobiti svoju šifru, a u tezaurusima (terminologiji) će to biti riješeno tako što će Bošnjaci i muslimani biti sabrani, kao, naprimjer, Jevreji i Židovi", naglasio je Hadžić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak