Damir Hadžić: Dva HDZ-a biće konstruktivna opozicija

Radiosarajevo.ba
Damir Hadžić: Dva HDZ-a biće konstruktivna opozicija

Stranke potpisnice Platforme, SDA, SDP, Narodna stranka Radom za boljitak i HSP, krenut će danas, 17. marta, kada je zakazana sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta, u formiranje vlasti na nivou ovog entiteta. Ovo su sinoć u Sarajevu potvrdili novinarima potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić i predsjednik SDA Sulejman Tihić, nakon što su propali razgovori o formiranju vlasti u OHR-u, javlja Fena.

Hadžić je kazao da će na sjednici prisustvovati delegati koji su dobili i preuzeli mandat, dodajući da nema razloga za daljnjim odlaganjem za formiranjem vlasti. 

Što se tiče SDP-a, naglasio je Hadžić, krajnji rok za dogovor s dva HDZ-a je istekao. Nije postignut dogovor, a sada su u poziciji da krenu u odgovorno konstituiranje vlasti i izvršavaju obaveze prema građanima BiH, koji najviše trpe političke pregovore.

Na pitanje novinara da li će razgovori s dva HDZ-a biti nastavljeni kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom nivou Hadžić je kazao da "nema nastavka razgovora".

"U svim dosadašnjim razgovorima HDZ-ovi su tražili sve, ne ostavljajući alternativu za bilo šta. Od svih pozicija koje pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda HDZ je potpuno želio delegetimirati izborni rezultat SDP-a i ne dozvoliti niti jednu poziciju, što je bilo apsolutno neprihvatljivo", pojasnio je Hadžić.

Hadžić je dodao da je prijedlog međunarodne zajednice bio da od 13 pozicija jedno ministarsko mjesto u Vladi Federacije BiH i jedno ministarsko mjesto na nivou Vijeća ministara BiH pripadne SDP-u,  ali i taj prijedlog nije bio prihvatljiv za HDZ.

Na kraju je jasno kazao da očekuje da će dva HDZ-a biti konstruktivna opozicija. "Nažalost oba HDZ-a odbili su i zadnju ponudu visokog predstavnika u BiH. Primorani smo da sutra krenemo u implementaciju izbornih rezultata bez dva HDZ-a. Mi ne možemo više čekati jer je pet mjeseci dovoljno dugo vremena", kazao je novinarima Tihić.

Najavio je da će uskoro uslijediti proces izbora predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, kao i da će sutra ili prekosutra biti poznata imena novih ministara u Vladi Federacije BiH.

Dva HDZ-a spremna ići u opoziciju

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da su dva HDZ-a u BiH spremna otići u opoziciju ako se u pokušaju postizanja dogovora o vlasti bude insistiralo da pristanu da SDP-u i SDA prepuste dva hrvatska mjesta u Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara BiH, prenosi Srna.

"Ako ne možemo dobiti pet od 17 članova u federalnoj vladi i tri u Vijeću ministara BiH, naš je stav da HDZ BiH i HDZ 1990 ne žele djelovati u takvoj vlasti. Neka sastavi vlast ko misli da to može učiniti i neka preuzme odgovornost da vodi takvu vlast", rekao je Čović medijima nakon sinoćnjeg susreta sa više evropskih i američkih predstavnika u Sarajevu.

On je dodao da bi takav potez uspostavljanja vlasti bez legitimnih hrvatskih političkih stranaka, za koje je glasalo najviše Hrvata u BiH, destabilizovao stanje.

"To bi donijelo puno bure u BiH. Vlast se sigurno ne može uspostaviti na normalnim osnovama bez dva HDZ-a, koji su legitimni predstavnici Hrvata u BiH, ali o tome neka razmišljaju oni koji nas sprečavaju da kao legitimni predstavnici hrvatskog naroda popunimo hrvatska mjesta", rekao je Čović.

Razgovori između predstavnika HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a BiH završeni su sinoć u zgradi OHR-a bez sporazuma o formiranju vlasti u FBiH, a finalni sporazum nije mogao biti postignut zbog raspodjele dva ministarska mjesta - saopšteno je iz OHR-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak