Da li se raspada platformaška koalicija u USK?

Radiosarajevo.ba
Da li se raspada platformaška koalicija u USK?

Kriza u Kantonalnom odboru SDA u Sarajevu širi se i na Unsko-sanski kanton. Predsjednik kantonalnog odbora SDA Enes Bašagić, nezadovoljan je psotojećom platformaškom koalicijom, što će,  kako se čini, dovesti do pada Vlade USK.

Uzrok krize je kadrovska politika SDA, čiji je glavni kamen spoticanja navodna samovolja Esada Bašagića, predsjednika Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona, koji je doveo do duboke podjele unutar SDA, čime je narušen i odnos sa SDP-om.

Nedavno imenovanje Upravnog odbora Službe za zapošljavanje USK, čiji je sastav potvrdila Vlada USK 12. juna, razotkrilo je krajnji plan prvog čovjeka krajiške SDA da na poziciju direktora Službe za zapošljavanje postavi svog kuma Ćazima Kasića iz Bosanske Krupe.

Izrevoltiran razvojem situacije, premijer Vlade USK Hamdija Lipovača navodno je zaprijetio da će napustiti SDP i osnovati vlastitu stranku

Tim činom smijenio bi dosadašnjeg direktora Službe za zapošljavanje USK Mesuda Mešića, koji je od Međunarodnog monternog fonda dobio najbolje ocjene za rad u čitavoj Federaciji BiH. Također, MMF je zaprijetio da će povući sva sredstva ukoliko se smjeni Mešić.

U smjenjivanju Mešića ključnu ulogu igra Enisa Hujić, odnedavno predsjednica Upravnog odbora Službe za zapošljavanje USK, koja je, pored toga što radi u Službi za zapošljavanje USK, dakle u državnoj ustanovi, istovremeno i direktor privatne firme „Cenmex“ iz Bihaća. Također, na isti način Bašagić želi postaviti svoje ljudi i u drugim javnim ustanovama i preduzećima, što je dovelo do žestkog otpora unutar same SDA.

Zbog svih ovih dešavanja, ministar poljoprivrede USK Emdžad Galijašević najavio je ostavku.

Premijer Vlade USK Hamdija Lipovača, zbog svih ovih dešavanja, navodno je u pregovorima je sa A SDA i Strankom za BiH, mada želi ipak sačuvati ovu koaliciju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak