Da li će građani BiH dobiti niže cijene roaminga?

Radiosarajevo.ba
Da li će građani BiH dobiti niže cijene roaminga?

Ministri telekomunikacija Srbije, Crne Gore i Makedonije početkom mjeseca u Skoplju su potpisali zajedničko pismo kojim se od Evropske komisije traže niže cijene roaming razgovora za građane triju država koji putuju u zemlje Evropske unije. 

Predstavnici Bosne i Hercegovine nisu prisustvovali ovom sastanku. 

Kako saznaje Avaz.ba nakon održanog sastanka, Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa BiH, uputio je pismo Robertu Madelinu, generalnom direktoru Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju Evropske komisije, s inicijativom za uključivanje BiH u roaming regulativu Evropskog parlamenta 'Connect'.

Ponovivši opredijeljenost naše zemlje za euroatlantske integracije, kao i za regionalnu saradnju na svim poljima, ministar Hadžić u pismu je istakao da bi uključenje BiH u roaming regulativu poduprlo nastojanja Vijeća ministara BiH da svojim građanima omogući što bolji kvalitet života kroz saradnju, inovacije i nove tehnologije.

"Prihvatanje inicijative za proširenje primjene uredbe EU o cijenama roaminga i na BiH doprinijelo bi sniženju roaming cijena servisa i povećanom prometu, što bi omogućilo daljnji razvoj konkurentnosti na tržištu. Također, osiguralo bi se da korisnici mobilnih javnih komunikacionih mreža prilikom posjete nekoj od zemalja ne plaćaju previsoke cijene za usluge roaminga širom Evropske unije u poređenju s konkurentnim nacionalnim cijenama, prilikom pozivanja i primanja poziva, slanja i primanja SMS poruka i usluga prenosa podataka",pojasnio je Hadžić.

Ovom uredbom cijene roaminga za krajnje korisnike bit će ograničene na iznose od 29 eurocenti za minutu odlaznog poziva i osam eurocenti za minutu dolaznog poziva. Cijene slanja i primanja SMS-a i prijenosa podataka u roamingu također su ograničene, pri čemu će cijene narednih godina i dalje snižavati. 

Ukidanje roaminga u EU 

Nedavno je EU snizila cijene roaminga za 36 posto. Ova zajednička inicijativa dešava se u vrijeme kada EU otvara proces o potpunom ili djelimičnom ukidanju roaminga između država Unije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak