Cvijanović: Osjetiće se posljedice zbog nerada institucija u BiH

Radiosarajevo.ba
Cvijanović: Osjetiće se posljedice zbog nerada institucija u BiH

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović (SNSD) izjavila je da će svi u BiH, zbog nerada njenih institucija, osjetiti negativne implikacije u vezi sa ulaskom Hrvatske u EU.

Cvijanovićeva je rekla da je RS preusmjerila svoju legislativu prema toj situaciji, te izrazila nadu da će biti minimizirane negativne implikacije ulaska Hrvatske u EU. 

"Postavljam pitanje ko je odgovoran. RS nije, jer za to ona nema nadležnosti", rekla je sinoć Cvijanovićeva za prnjavorsku televiziju K3.

Ona je naglasila da situacija u vezu sa graničnim prelazima BiH sa Hrvatskom nije povoljna za RS, dodajući da nisu dovoljna dva prelaza preko kojih će se moći izvoziti roba životinjskog porijekla u Bijači i Gradišci.

Cvijanovićeva je naglasila da su prelazi za izvoz proizvoda biljnog porijekla smješteni na četiri lokacije samo u Federaciji BiH.Ona je navela da haos koji konstantno vlada u Federaciji BiH drži RS u poziciji taoca u mnogim stvarima.

"Postoje određeni projekti koji bi mogli biti realizovani na bolji način ili bržom dinamikom, da stvari u FBiH funkcionišu. Postoji niz otvorenih pitanja između dva entiteta, a opterećenja postoje i kad je u pitanju nivo zajedničkih institucija BiH u odnosu na oba entiteta", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila nezadovoljstvo funkcionisanjem institucija BiH, te činjenicom da se indirektni porezi prvo usmjere za njihovo finansiranje, iako imaju isključivo administrativni karakter, dok entiteti nemaju prioritet u finansiranju iz indirektnih poreza, iako se u njima kreiraju pitanja bitna za život građana, javlja Avaz.ba.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo radom Vlade RS u prvih stotinu dana, navodeći da je urađeno niz mjera, intervencija i osmišljavanja različitih programa koji će poslužiti u budućem periodu za poboljšanje opšteg ambijenta u RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak