Crkva od Kačavende traži da se pokaje i smiri

Radiosarajevo.ba
Crkva od Kačavende traži da se pokaje i smiri

 

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da će vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda vjerovatno odgovarati pred crkvenim sudom zbog "optužbi za pedofiliju i pederastiju".

"Stvar uopšte nije završena. Sabor tek predstoji i svakako predstoji crkveni sud, koji je sada teško izbjeći. Čovjek je optužen za pedofiliju i pederastiju. Pedofilija nije dokazana, ali postoji optužba", rekao je vladika Grigorije za B92, javlja Srna.

Grigorije je objasnio da Kačavenda još nije raščinjen dok ne završi sud "koji će ispitati slučaj i donijeti presudu po kanonu", ali da nema nikakve ingerencije nad eparhijom, koju je već preuzeo vladika banjalučki Jefrem.

Vladika Grigorije je istakao da je pogrešno misliti da proces rješavanja problema u vezi sa Kačavendom nije potekao upravo iz Crkve i napomenuo da je Kačavenda "bio regrutovan od nekih ozbiljnih službi".

Vladika Grigorije je rekao da je Kačavendi crkva utočište i da nema druge majke sem crkve, a "kada majka ima dijete koje ima problem, teško se odriče tog djeteta i gleda da tu manu popravi".

"Crkva od njega traži da se pokaje, smiri i da ne smije nikoga da povrijedi ako želi da ostane hrišćanin", rekao je vladika Grigorije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak