'Crkva na Budaku je znak institucionalne represije'

Radiosarajevo.ba
'Crkva na Budaku je znak institucionalne represije'


Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković reagirao je u vezi nastavka izgradnje crkve na Budaku i izjavio da je zabrinut za sigurnost života ljudi u Srebrenici, jer je Ministarstvo poništilo rješenja o odbijanju lokacije uvjeta i građevinske dozvole, te je Ministarstvo dodijelilo građevinsku dozvolu Srpskoj pravoslavnoj crkvi za nastavak izgradnje tog objekta u području Budak.

„Upozorio sam u obrazloženju odbijanja građevisnke dozvole da postoji politički problem zbog iskazivanja negodavanja Bošnjaka koji žive na području Budaka da je ta crkva najbliža Memorijalnom centru i mrtvim ljudima, a najudaljenija onima koji u nju treba da dolaze“, kaže Duraković.

Bošnjaci u RS su marginalizirani

„Nažalost ovo je znak jedne institucionalne represije, nije samo riječ o crkvi na Budaku, nego je riječ o nizu odluka koji smo mi donijeli u proteklom periodu počevši od Gubera Banje, izdavanjem građevinskih dozvola koje je Ministarstvo poništilo, zatim Odluke o poništenju 1.721 nelegalan upis u matičnu knjigu državljana koje Ministarstvo za lokalnu upravu i samoupravu poništilo. Ovo je jedna poruka te represije da Bošnjak može biti načelnik, a ne može biti politički faktor. Dakle, riječ je o Bošnjacima koji se marganiliziraju i apsloutno ne mogu biti politički faktori i ovo je jasna poruka da u ovome entitetu nema mjesta za mišljenje za one koji nisu Srbi“, izjavio je za Agenciju Fena načelnik Srebrenice.

"Mi smo pokrenuli upravni spor kod suda u Bijeljini koji također nije sud, nego jedna politička institucija koja pristrasno radi. U startu su nas odbili, ne samo za to pitanje nego za mnoga pitanja. Tu nije riječ o jednom ministru već o sistemu koji perfidno provodi neke zacrtane političke ideje i dok postojimo mi ovdje, one neće biti realizirane na taj način kako oni zamišljaju. Neće nas uplašiti i otjerati“, izjavio je Duraković.

Duraković je rekao da nije spreman organizirati komemoraciju 11. jula ako bude crkva izgrađena, te između ostalog dodao:

„Pozivam ministricu Srebrenku Golić da ove godine ona bude predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula i drugih obilježavanja, i preuzme odgovornost za posljedice koje mogu uslijediti“.

Lokacija gdje se gradi Srpska pravoslavna crkva udaljena pet metara od masovne grobnice Budak 2 i nekoliko stotina metara Memorijalnog centra u Potočarima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak