Čović: Platformaši se hvale rušenjem Ustava

Radiosarajevo.ba
Čović: Platformaši se hvale rušenjem Ustava
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović  boravio je sinoć u Brčkom  gdje je članovima Odbora HDZ-a BiH  za Brčko distrikt  prenio zaključke Središnjeg odbora stranke i upoznao ih s trenutačnim stanjem oko ustroja vlasti u BiH.
 
Čović je kazao da je ono što je SDP BiH sa svojim partnerima uradio veoma uvredljivo za Hrvate u BiH i dodao kako je na  djelu  "bahatost koja urušava BiH i koja je tim činom zapala u ozbiljnu krizu". Istaknuo je da bi  ono što je uradio SDP sa svojim partnerima svugdje u svijetu smatralao kao kazneno djelo i kao državni udar te bi odgovorni snosili sankcije.
 
„Ta vlast je neligitimna, neustavna. Mi smo jasno kazali da ne želimo ući vlast pod uvjetima  koju su nam stavlili, ali smo rekli toj gospodi, koja misli da može bez legitimnih predstavnika Hrvata napraviti vlast, neka to rade sukladno sa zakonom“ kazao je Čović. 
 
Dodao je kako novoustrojena vlast nije konstituirana na ustavan i zakonit način i nikog ne obvezuje da je poštuje. 
 
„U ovom trenutku imamo neku vrstu dvovlašća u BiH i mi smo jasno dali do znanja postojećim nositeljima izvršne vlasti iz HDZ-a da nipošto ne odstupaju pred nelegalnim i nelegitimnim zahtjevima jer će u suprotnom počiniti kazneno djelo kršeći Ustav i postojeće zakone", istaknuo je Čović.
 
Najavio je skorašnje formiranje vlasti u žuapnijama gdje to još nije urađeno, te aktivnosti oko formiranja vlasti na državnoj razini uz konstataciju da to neće raditi sa SDP-om BiH.
 
„Kako praviti vlast sa nekim ko brutalno ruši Ustav Bosne i Hercegovine odnosno Federacije, Izborni zakon i još se hvali kako je to uradio", zaključio je Čović u Brčkom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak