Čović (o)pravdao Dodikovu izjavu o VM

Radiosarajevo.ba
Čović (o)pravdao Dodikovu izjavu o VM

Komentirajući izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kako će ‘slučaj Dobrovoljačka’ dovesti do zastoja u formiranju Vijeća ministara BiH, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru kako vjeruje da neće dođi do zastoja u Vijeću ministara.

"Mnogi ljudi su zabrinuti sa stanjem u pravosuđu i onim što se radi zadnjih nekoliko godina, i vjerujem da je u tom kontekstu i takva izjava", rekao je Čović najavivši kako će s Dodikom razgovarati u ponedjeljak navečer, javila je Fena.

Radio Sarajevo podsjeća da je Čović nekoliko puta i sam bio predmetom istrage bh. pravosudnih organa. Prije pet godina nepravomoćno je osuđen na pet godina zatvora jer je Lijanoviće oslobodio plaćanja poreza. Apelacioni sud poništio je presudu jer je ocijenio kako je "Sud BiH ovdje nenadležan". Prije dvije godine je u drugom slučaju oslobođen optužbi, a treća optužnica protiv njega, isto za zloupotrebu položaja, potvrđena je u 2010.

Komentirajući Dodikovu izjavu, predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je kazao kako je također uvjeren kako neće doći do zastoja u formiranju Vijeća ministara BiH: 

"Vjerujem da ćemo ispoštovati paket sporazuma koji smo dogovorili, a naravno pravosuđe je vrlo važna tema. U svakom slučaju u BiH je potrebno da svi građani i svi narodi  imaju povjerenja u pravosuđe", ocijenio je Ljubić.

Stav SDA, istaknuo je za Radio Sarajevo glasnogovornik stranke Erdal Selmanović, je taj da će oni poštivati dogovor od 28. decembra, a kojim redoslijedom nije važno.

“Bolje bi bilo da se prvo formira Vijeće ministara pa da ono provede postignuti dogovor. ‘Slučaj Dobrovoljačka’ i druga pitanja ne treba niti je moguće povezati sa ovim sporazumom. Uostalom, nije dobro da se političari miješaju u rad pravosuđa”, upozorio je Selmanović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak