Čović: Federacija je bošnjački entitet

Radiosarajevo.ba
Čović: Federacija je bošnjački entitet

Hrvatima je na sjednici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta jasno poručeno da je Federacija BiH bošnjački entitet, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je za "Glas Srpske", komentarišući činjenicu da na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nije podržan jedino kandidat HDZ-a BiH Marinko Čavara, ocijenio da je to samo nastavak nastojanja SDP-a i SDA da postavljaju Hrvate na pozicijama.

"To je krajnje loš potez i njime su urađene dvije loše stvari - prekršen je Ustav FBiH i formalno imenovan treći Bošnjak na šest ključnih funkcija u FBiH. Druga stvar je da smo opet bošnjačkim glasovima, kako su to uradili i u vrijeme izbora i kada se birao Dom naroda, izabrali jednog od zamjenika iz reda Hrvata", smatra Čović.

Čović je rekao da će u naredna četiri dana HDZ BiH razgovarati sa drugim strankama radi što skorijeg uspostavljanja vlasti.

Komentarišući intervenciju State Departmenta i otkazivanje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, Čović kaže da je ta poruka vrlo jasna i da lideri stranaka trebaju "sjesti i naći dogovor, jer je evidentno da od nelegitimne i neustavne strukture vlasti niko neće imati koristi".

"Kompromis mora uvažiti legitimnu volju srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda", istakao je Čović.

Komentarišući tvrdnje da su SDA i SDP dobile zeleno svjetlo od međunarodne zajednice da formiraju vlast bez dva HDZ-a, Čović je rekao da ni jedan predstavnik međunarodne zajednice sa kojim je do sada razgovarao to nije nazvao razumnim.

"Ako pročitate dokument koji je došao iz Vašingtona, već u prvom redu veoma precizno govori o širokoj koaliciji koja treba da se napravi kako bi se dobila ona dvotrećinska većina u državnom Parlamentu. Oni nisu definisali stranke, ali to su u osnovi legitimni predstavnici sva tri naroda, koji su već manje-više prepoznati. Kada je hrvatski narod u pitanju to su dva HDZ-a, kada je srpski narod u pitanju to su dvije stranke koje su se dogovorile SNSD i SDS i sve druge stranke koje ih prate, a Bošnjaci neka se dogovore koje su to njihove stranke", poručio je Čović.

Čović je zadovoljan brojem građana koji su potpisali peticiju "Stop majorizaciji Hrvata", navodeći da je dokument predat institucijama međunarodne zajednice i da ukazuje na to da je skoro jedna trećina Hrvata u BiH potpisala peticiju, što je 100 odstotna podrška hrvatskog naroda takvom razmišljanju.

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH juče je izabran Denis Zvizdić iz SDA, za potpredsjedavajuće su izabrani Stanko Primorac iz DNZ HSP iz Svetozar Pudarić iz SDP-a. Kandidat HDZ BiH za potpredsjedavajućeg Predstavničkog doma Marinko Čavara nije dobio potrebnu većinu glasova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak