Ćosić, Rimac i Lasić: Zaustaviti razvlašćivanje županija

Radiosarajevo.ba
Ćosić, Rimac i Lasić: Zaustaviti razvlašćivanje županija

Predsjednici Vlada Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Hercegovačko-neretvanske županije Zdenko Ćosić, Nediljko Rimac i Denis Lasić održali su jučer u zgradi Vladi HNŽ-a sastanak na kojem se razgovaralo o aktualnoj situaciji u spomenutim županijama. 

Posebno je istaknuto kako se konačno mora zaustaviti, više nego očigledno, razvlašćivanje županija. Sudionici razgovora podvukli su kako je podjela nadležnosti između Federacije BiH i županija, kao i njihove isključive nadležnosti, vrlo jasno precizirana. 

U tom smislu predsjednici Ćosić, Rimac i Lasić uputili su otvoreno pismo Stefanu Füleu, europskom povjereniku za proširenje, Peteru Sorensenu šefu Delegacije EU u BiH, Vjekoslavu Bevandi, predsjedatelju Vijeća ministara BiH, te Nerminu Nikšiću, predsjedniku Vlade FBiH, navodi se u priopćenju iz Vlade HNŽ-a.

U pismu se ističe neupitna opredijeljenost županija za potporu europskom putu Bosne i Hercegovine, ali i upozorava kako se već duže vrijeme pokušava uspostaviti model koordinacijskog mehanizma bez izravne uključenosti županija, što je u izravnoj suprotnosti s odredbama ustava BiH, FBiH i županija, gdje županije imaju isključivu odgovornost za dvanaest i podijeljenu odgovornost s FBiH za osam područja. 

"Model bez izravne uključenosti županija, osim što izravno krši ustave države, također, ne postiže efikasnost, budući da županije ne bi snosile obveze i odgovornost za implementaciju i adaptaciju acquis communautairea kroz godine koje dolaze", navodi se u pismu.

Također, ističe se kako efikasan koordinacijski mehanizam mora podrazumijevati izravnu uključenost županija i s njihove strane postavljenih osoba u sustavu koordinacije. Svaki oblik subordinacije ili samovoljne koordinacije županija od strane FBiH, osim što je u suprotnosti s postojećim ustavima, narušava povjerenje koje se godinama gradi u BiH", stoji na kraju otvorenog pisma.

Ovo otvoreno pismo već je podržao predsjednik Vlade Posavske županije Marijan Oršolić, a potpora će u narednim danima biti zatražena i od Vlada ostalih županija u FBiH navodi se u priopćenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak