Čolak: Hrle bi mogao biti kažnjen zbog slučaja 'Divjak'

Radiosarajevo.ba
Čolak: Hrle bi mogao biti kažnjen zbog slučaja 'Divjak'


Sva odgovornost u vezi sa zahtjevom za izručenje penzionisanog generala Armije Republike BiH Jovana Divjaka, osumnjičenog za ratni zločin u Dobrovoljačkoj, pravosuđu BiH leži na ambasadoru u Beču Harisu Hrli i ukoliko propusti da zahtjev proslijedi nadležnim austrijskim vlastima, mogao bi da bude sankcionisan, izjavio je ministar pravde BiH Bariša Čolak.

"Ukoliko se ispostavi da je ambasador dobio zahtjev za izručenje Divjaka BiH, ali je propustio da ga proslijedi, to bi moglo da povuče sankcije protiv njega, ali i Ministarstva vanjskih poslova BiH i ministra Svena Alkalaja, koji je morao da zna za to", rekao je Čolak "Glasu Srpske".

On je naveo da Ministarstvo pravde nema informaciju da li je MVP uručilo zahtjev za ekstradiciju austrijskim vlastima, ali da su ga iznenadile informacije da još nije uručen.

Čolak je rekao da ne isključuju mogućnost da se ponovi situacija slična onoj sa zahtjevom za izručenje Ejupa Ganića, koji po savjetu pravnika nikada nije došao do nadležnih institucija u Londonu, nego je stopiran u ambasadi u Londonu.


Pomoćnik za međunarodnopravne i konzularne poslove u MVP-u BiH Zoran Perković tvrdi da je zahtjev za izručenje Divjaka ove sedmice konačno stigao u Ambasadu BiH u Beču. "Dalje nije moja nadležnost niti moja briga. Ambasador Hrle je taj koji odlučuje o daljem postupanju sa zahtjevom", rekao je Perković.

Ambasador BiH u Beču Haris Hrle rekao je jučer medijima da je u Austriju stigao zahtjev Srbije za izručenje Divjaka, ali nije govorio šta je za zahtjevom Tužilaštva BiH.

"U Beču je, tokom godišnjeg odmora, boravio i Damir Arnaut, ambasador BiH u Australiji, koji je održao niz konsultacija i sastanaka sa austrijskim advokatima u okviru razmatranja sljedećih poteza odbrane generala Divjaka", rekao je Hrle, ocijenivši da je zahtjev Srbije za izručenje Divjaka "ciljani udar na suverenitet BiH".

Divjak je uhapšen 3. marta na aerodromu u Beču na osnovu potjernice koju je raspisala Srbija, a od strane tamošnjeg pravosuđa optužen je za ratni zločin u Dobrovoljačkoj u Sarajevu. Poslije toga Tužilaštvo BiH je saopštilo da i ono vodi istragu o zločinu u Dobrovoljačkoj, zbog čega će zahtjev za izručenje Divjaka biti poslat i iz Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak