Članovi Zajedničkog kolegija PSBiH primili delegaciju Parlamenta Donje Austrije

0
Radiosarajevo.ba
Članovi Zajedničkog kolegija PSBiH primili delegaciju Parlamenta Donje Austrije

Članovi Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa delegacijom Parlamenta Savezne pokrajine Donja Austrija, predvođene predsjednikom pokrajinskog parlamenta Karlom Wilfingom.Ocijenjeno je da su odnosi BiH i Austrije izuzetno dobri i prijateljski.

Također, članovi Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH naglasili su visok nivo saradnje na bilateralnom i multilateralnom nivou, što uključuje i sadržajnu međuparlamentarnu saradnju.

Zahvalili su gostima iz Austrije na snažnoj podršci koju su predstavnici te prijateljske zemlje na svim nivoima vlasti pružili Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija.

Saobraćajna nesreća u Zenici: Automobil završio u izlogu turističke agencije

Kazali su da, uprkos unutrašnjim političkim izazovima, u Bosni i Hercegovini postoji konsenzus svih političkih faktora u vezi sa članstvom u Evropsku uniju (EU). S tim u vezi, prijateljima iz Austrije upućena je molba za nastavak podrške BiH u procesu pristupanja EU, kako na političkom tako i na ekspertskom planu.

Članovi delegacije Parlamenta Savezne pokrajine Donja Austrija potvrdili su punu podršku procesu evropskih integracija BiH, te naglasili da je za Austriju, kao prijatelja BiH, od velike važnosti da Bosna i Hercegovina postane članica EU.

"Tokom sastanka bilo je riječi i o unapređenju strateškog partnerstva u oblasti privrede i vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine i Austrije, o saradnji u sektoru bezbjednosti, kao i o nastavku saradnje u oblasti obrazovanja.

Također je istaknuta uloga dijaspore, koja je, kako je ocijenjeno, integrisana u austrijsko društvo i snažno doprinosi jačanju bilateralnih odnosa dviju prijateljskih država", saopćeno je iz PSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak