Članice ASEANA žele privrednu integraciju

Radiosarajevo.ba
Članice ASEANA žele privrednu integraciju

Evropska unija (EU) se muči sa dužničkom krizom nekoliko svojih članica, što ponegdje izaziva nezadovoljstvo najvećom i najuspješnijom regionalnom integracijom u svijetu, ali na drugom kraju svijeta, članice Udruženja zemlja jugoistočne Azije (ASEAN) se drže ambicioznog plana za privrednu integraciju do 2015. 


Deset zemalja ASEAN-a, od siromašnog Laosa, do ekonomski sve moćnije mnogoljudne Indonezije i visokorazvijenog grada-ostrva-države Singapura, planiraju zajednicu koja će u naredne četiri godine omogućiti slobodan protok roba, kapitala, usluga i rada, javljaju svjetske agencije. 


Mnogi ekonomisti kažu kako to neće biti lako, ali su razmišljanja o zajednici intenzivnija nego obično uoči 44. godišnjice osnivanja ASEAN-a. 


ASEAN su 8. augusta 1967. u Bangkoku osnovali Indonezija, Tajland, Malezija, Filipini i Singapur, kojima su se kasnije pridružili Vijetnam, Brunej, Laos, Mijanmar i Kambodža. 


Ekonomski dinamična grupa bilježi privredni rast i u vremenima privrednih teškoća u razvijenom dijelu čovječanstva.


Članice ASEAN-a  se prostiru u oblasti od 4,46 miliona kvadratnih kilometara, što čini tri posto od ukupne kopnene mase na Zemlji, sa ukupno 600 miliona ljudi, ili 8,8 posto svjetskog stanovništva. 


“Nalazimo da je ASEAN ekonomija znatna, šesta po redu ekonomija na svijetu, ukoliko uzmemo i oblast eura kao jedinstven blok,” napisao je Edvard Titer, ekonomist iz šviarske banke USB.


 Za sada je ASEAN skupina zemalja veoma različitih ekonomskih i društvenih profila. Prosječan BDP po stanovniku u Singapuru je 2009. bio blizu 37.000 dolara, u Indonezijia oko 2.400, a u Mijanmaru samo 419, objavila je novinska agencija Reuters.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak