'Cjelovita BiH je za Slovačku neupitna'

Radiosarajevo.ba
'Cjelovita BiH je za Slovačku neupitna'

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas ambasadora Republike Slovačke u BiH Miroslava Mojžitu i zatražio pojašnjenje jučerašnje izjave slovačkog predsjednika Ivana Gašparoviča u Banjoj Luci, kojom je uporedio entitet RS i državu BiH s Češkom i Slovačkom.

Slovački predsjednik: BiH i RS kao Češka i Slovačka

Ambasador Miroslav Mojžita izrazio je žaljenje zbog ovakvog neugodnog razvoja događaja na kraju posjete predsjednika Gašparoviča Bosni i Hercegovini

Istakao je da je posjeta imala za cilj unaprijediti bilateralnu saradnju dvije zemlje, kao i istaknuti snažnu podršku Slovačke bh. putu u EU i naročito u NATO. Dodao je da je podrška Slovačke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine neupitna i veoma čvrsta. 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izrazio je nezadovoljstvo izjavom predsjednika Slovačke Ivana Gašparoviča ocijenivši da je neprihvatljivo, pravno i politički neodrživo izjednačavati položaj entiteta RS u BiH s odnosom dvije suverene zemlje kao što su Slovačka i Češka. 

Naglasio je da se nikada ne smije izgubiti iz vida da je entitet RS nastao agresijom, genocidom i etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata, te da nema nikakve pravno-historijsko-moralne preduvjete za ostvarenje zahtjeva za eventualnom samostalnošću. Istakao je da entitet RS može postojati samo kao dio BiH i da nikada ne može biti ništa više od toga, saopćeno je iz Predsjedništva BiH, javila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak