Čitanje jezivih iskaza preminulih svjedoka

Radiosarajevo.ba
Čitanje jezivih iskaza preminulih svjedoka

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je pročitalo posljednjih osam iskaza umrlih svjedoka koji su govorili o ubistvima, maltretiranju i odvođenju iz sarajevskog naselja Grbavica 1992, što se optužnicom na teret stavlja Veselinu Vlahoviću Batku.
“Smrad izgorjelog mesa se često osjećao na Grbavici – pretpostavljam da je Batko palio te ubijene”, stoji u izjavi Darinke Muderizović

Među pročitanim iskazima su izjave koje su Kantonalnom sudu u Sarajevu 1999. dali Darinka i Jusuf Muderizović, čiji je sin Haris ubijen nakon što ga je odveo optuženi Vlahović.

Kako je objavio Justice Report – BIRN, Darinka je u izjavi rekla kako se sjeća juna 1992, kada je sišla ispred zgrade na Grbavici i vidjela muža da leži bez svijesti. Kada je došao sebi, navela je svjedokinja Muderizović, muž joj je ispričao kako je Vlahović odveo njihovog sina, koji je tada imao 23 godine.

Harisove papuče

Unatoč traženju, kazala je Muderizović, nakon godinu dana saznala je da joj je sin ubijen na lokalitetu između Grbavice i Lukavice. Svjedokinja je navela da je čula kako je jedan komšija htio da joj spasi sina, ali ga je Batko ranio u koljeno. Njen muž Jusuf Muderizović je kazao u izjavi kako su pokušali sakriti sina od vojnika koji su dolazili na Grbavicu, ali nisu uspjeli u tome.


Ratna slika Veselina Vlahovića Batka

“Vidio sam vozilo ispred zgrade iz kojeg je izašao Batko. Pokušao sam pobjeći, ali mi je prepriječio put. Utom je naišao moj sin i Batko je njega odveo, a mene udario. Ostao sam bez svijesti”, kazao je Jusuf i dodao da je, kada je došao sebi, vidio Harisove papuče, ali njega više nije bilo tu.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića za ubistva, silovanja, zlostavljanja, pljačku, nestanke i druga nečovječna djela počinjena 1992. nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići

Pročitan je iskaz i Lutve Selimovića, koji je odveden iz stana na Grbavici u “Digitron Buje”, gdje je bio pretučen i maltretiran, tako što su mu na svim dijelovima tijela urezivali krstove. “Batko i još dvojica su me najviše maltretirali i tukli, a najteže mi je bilo kada su mi električnom lemilicom urezivali krstove po glavi, rukama i nogama, a kasnije su se rane ucrvale.”

Ubistvo Elbise Subašić

Osman Selmanagić je u izjavi govorio o maltretiranju i uzimanju novca, te o dolasku optuženog i još jedne osobe u njegov stan: “Batko je odveo suprugu u sobu, i htio joj odsjeći dojku, nakon čega je napipao novac i uzeo ga.” U izjavi stoji da je Batko nakon toga otišao u stan komšinice Elbise Subašić, koju je odvezao u bijelom “golfu”, nakon čega je ubijena.

O odvođenju ljudi s Grbavice, koji su potom ubijeni, pročitane su izjave Remzije Džonlić i Jevte Simića. U izjavi Remzije Džonlić stoji kako je optuženi odveo dvojicu komšija i njenog muža, koji su kasnije nađeni mrtvi u grobnici na Petrovačkoj krivini, na Vracama. Jevto Simić je kazao kako je optuženi odveo četvero komšija, a da su svi pronađeni mrtvi na Trebeviću.

Nastavak suđenja je 14. juna, kada će o silovanju žena na Grbavici govoriti vještak sudske medicine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak