'Činimo sve da građani putuju s ličnom kartom'

Radiosarajevo.ba
'Činimo sve da građani putuju s ličnom kartom'


Bosna i Hercegovina čini sve da njeni građani od 1. jula nastave prelaziti granicu s Hrvatskom s ličnom kartom, izjavio je u razgovoru za „Dnevni avaz“ Igor Davidović, ambasador BiH pri sjedištu Evropske unije u Briselu, piše Fena.

On, međutim, upozorava na to da je rano govoriti o konačnoj odluci po zahtjevu Hrvatske, koja ima isti interes kao i bh. građani u ovom pogledu, te da proces donošenja takve odluke može trajati dugo.

"Kao i kada je BiH lobirala za viznu liberalizaciju, u fokusu je dobrobit svih građana BiH, pa se nadam da će i rezultat biti jednako pozitivan", zaključio je ambasador Davidović.

"Proces donošenja konačne odluke može potrajati i mnogo toga se može desiti u međuvremenu. Ono što moram reći jeste da se BiH nada i sve radi da odluka bude pozitivna. Već sada je jasno da se BiH i kroz ovaj proces pokazala kao kredibilan partner. Naše lobiranje za pozitivnu odluku zasnovali smo na konkretnim argumentima koji idu nama u prilog", izjavio je Davidović.

Po njegovim riječim lobiranje nije koncentrisano samo u Briselu, nego je Ministarstvo vanjskih poslova lobiralo i kroz bilateralne ambasade u zemljama članicama, a uspostavljen je i kontinuirani kontakt sa svih 27 članica EU i s Hrvatskom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak