'Cilj Naše stranke je smanjiti broj Bosanaca i Hercegovaca'

Radiosarajevo.ba
'Cilj Naše stranke je smanjiti broj Bosanaca i Hercegovaca'


Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz zatražio je od Agencije za statistiku BiH da promijeni popisni formular, na kojem bi se jasno odvojile kategorije nacionalnosti i etničke pripadnosti, ustvrdivši da je sadašnje poistovjećivanje ovih dviju kategorija pravno nekorektno. Politički analitičar, bivši savjetnik Zlatka Lagumdžije, Reuf Bajrović, smatra da ova inicijativa ima za cilj smanjiti broj građana koji se žele izjasniti kao Bosanci i Hercegovci.

„Očito je da Naša stranka ovom inicijativom namjerava daBosance i Hercegovce izmjesti iz kategorije etničkog izjašnjavanja i prebaci ih u novu kategoriju koja nije prepoznata sadašnjim ustavom, tzv. nacionalnost. Ovo je poprilično perfidna taktika koja, s obzirom na njene efekte, izgleda kao da je napravljena u saradnji sa etnonacionalistima u BiH“, kaže u svom reagiranju Bajrović.

Ističe da sličan argument zastupa i koalicija nevladinih organizacija Bitno je biti Bošnjak, kojoj je cilj, smatra Bajrović, „da smanji broj građana koji se izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci jer, iz samo njima poznatih razloga, smatraju da takvo izjašnjavanje ugrožava njihovo pravo da se izjasne kao Bošnjaci“.

„Nadalje, uvođenje pitanja o tzv. nacionalnosti je politički kratkovid potez jer se time prvi put u istoriji građane neke države pita da li uopšte pripadaju toj državi. Da je cilj Naše stranke bio da zaštiti državu BiH, tražili bi da se iz upitnika samo izbriše riječ 'nacionalno' i time poveća mogućnost da se okrnji pozicija tri konstitutivna naroda i ojača politička pozicija onih koji traže osnaživanje građanskog identiteta“, smatra Bajrović.

Stoga Bajrović kaže da inicijativu Naše stranke smatra "iznenađujućom", te da ova stranka radi isto ono što godinama rade stranke koje pretendiraju ekskluzivno zastupati prava jednog naroda.

„Pokušava se napraviti pravno-semanitčka vratolomija kojom se kategorija Bosanac i Hercegovac izmiješta iz sfere političkih prava koja je isključivo rezervisana za pripadnike konstitutivnih naroda, i kako kažu u Našoj stranci ostale etničke etničke zajednice. Bilo je za očekivati od NS-a da oni budu prvi koji će tražiti da se doda opcija Bosanac i Hercegovac na listiću, pored kategorija Bošnjak, Srbin, Hrvat. Ispada da Naša stranka pretpostavlja da je etnički identitet jednak rasnom, tj. da ne podliježe ličnom izboru, i da identitet Bosanac i Hercegovac ne može biti osnov za političko djelovanje zato što to trenutno nije ustavna kategorija“, kaže Bajrović, koji stoga zaključuje da NS ovakvim potezom "znatno modifikuje svoj politički profil i okreće se ka konsocijativnom političkom modelu koji odavno zagovaraju dva HDZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak