CIK: U maju konačna odluka o datumu izbora u BiH

Radiosarajevo.ba
CIK: U maju konačna odluka o datumu izbora u BiH

Opći izbori bi trebali biti održani u prvoj nedjelji u oktobru 2014. godine. Ipak, zbog poklapanja s vjerskim praznikom, Bajramom, održavanje izbora bi trebalo biti pomjereno za nedjelju u drugoj sedmici u oktobru. 

"Izbori trebaju biti održani u nedjelju, 12. oktobra, a prema odredbama Izbornog zakona BiH, izbori se održavaju prve nedjelje u oktobru ukoliko se taj datum ne poklapa s vjerskim praznikom", rekla je Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a za Radiosarajevo.ba. 

"Čekamo odgovor Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a konačnu odluku ćemo znati u maju", rekla nam je Pirić. 

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održane 23. januara, poslanici su usvojili, s 33 glasa 'za' i pet suzdržanih, Zakon o izmjeni i dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, čime je omogućeno zakazivanje općih izbora u oktobru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak