CIK može potvrditi rezultate izbora u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
CIK može potvrditi rezultate izbora u Srebrenici

Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine odbio je zahtjeve
Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Koalicije za Republiku Srpsku da se ponište izbori u Srebrenici.
CIKBiH je 28. novembra odbio zahtjeve i SNSD-a i Koalicije za RS za poništenje izbora u Srebrenici, nakon čega su ovi imali pravo da se žale Apelacionom odjelu Suda BiH, što su i iskoristili

Kako je za portal Radiosarajevo.ba izjavila Maksida Pirić, glasnogovornica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, ovim se otvorila mogućnost da CIK potvrdi rezultate izbora u Srebrenici.

Pirić nam otkriva da su sudske odluke u CIK stigle maločas i da se u istima navodi kako su zahtjevi za nove izbore u srebreničkoj izbornoj jedinici odbijeni kao neosnovani.  

No, kako su odluke tek stigle u Komisiju, članovi CIK-a još uvijek nisu zakazali sjednicu na kojoj bi trebali potvrditi izborne rezultate u Srebrenici. Treba još i napomenuti da će mandati izabranim srebeničkim političarima (Ćamil Duraković je izabran za načelnika, op.a.) 'teći' tek od dana objave odluke o potvrđenim izborima u Srebrenici u Službenom listu.

Koalicija za RS i SNSD žalili su se CIK-u na ovogodišnje, oktobarske izbore u Srebrenici jer, kako su ocijenili, "isti nisu bili regularni i bilo je previše nevažećih glasačkih listića".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak